یک اقتصاددان: دیگر دلار ۵۰ هزار تومان را نخواهیم دید

یک استاد دانشگاه با بیان اینکه به لحاظ اصول اقتصادی افزایش قیمت دلار حالت حبابی ندارد و دیگر دلار 50 هزار تومان را نخواهیم دید گفت: از ابتدای زمستان تا به امروز حدود 20 درصد افزایش قیمت دلار را شاهد بوده ایم که این افزایش ناگهانی خیلی زیاد است و می تواند اقتصاد را از حالت تعادل خارج کند چون خودش عامل تورم زایی می شود.

به گزارش خورنا جمشید عدالتیان استاد دانشگاه و عضو اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با نامه‌نیوز درباره بالارفتن قیمت ارز و تأثیرش بر معادلات اقتصادی کشور گفت: یک اصل اقتصادی برای تخمین ارزش واقعی پول ملی آن است که تورم داخلی منهای تورم جهانی، نرخ تبدیل ریال به دلار را مشخص می کند. آمار نشان می دهد که تورم امروز در کشور ۴۵ درصد و در جهان ۱۰ درصد است بنابراین وقتی متوسط قیمت دلار سال گذشته ۴۵ هزار تومان بود امسال طبیعتا باید ۳۵ درصد بالاتر یعنی حدود ۶۰ هزار تومان باشد.

وی طراز ارزی کشور را اصل دوم اقتصادی در تعیین قیمت ارز خواند و افزود: زمانی نفت کشور در شرایط عادی فروش می رفت دولت با استفاده از درآمدهای نفتی قیمت دلار را پایین نگه می داشت اما امروز درآمد ارزی کشور وضعیت خوبی ندارد و این را از آمار واردات و صادرات می توان مشاهده کرد. در نتیجه عرضه ارز به بازار دچار مشکل شده است.

این فعال اقتصادی یادآور شد: در کنار تورم و طراز ارزی، عوامل روانی هم بر قیمت ارز اثر دارد. البته عوامل روانی کوتاه مدت اثر می گذارند. یعنی امکان دارد ۲ تا ۳ هفته ارزش پول ملی کشوری پایین یا بالا برود اما چون این نوسان قیمت عامل اقتصادی ندارد، دوباره قیمت به حالت تعادل بر می گردد.

وی با بیان اینکه به لحاظ اصول اقتصادی افزایش قیمت دلار حالت حبابی ندارد و دیگر دلار ۵۰ هزار تومان را نخواهیم دید، ادامه داد: از ابتدای زمستان تا به امروز حدود ۲۰ درصد افزایش قیمت دلار را شاهد بوده ایم. البته این افزایش ناگهانی خیلی زیاد است و می تواند اقتصاد را از حالت تعادل خارج کند چون خودش عامل تورم زایی می شود.

این استاد دانشگاه در پایان تأکید کرد: اگر دولت بخواهد جلوی افزایش نرخ ارز را بگیرد در آینده مشکلات زیادی تری برای اقتصاد کشور پیش می آید. البته باید جلوی آثار روانی آن گرفته شود چون هم اکنون همه تصور می کنند قیمت دلار حداقل ۶۰ هزار تومان می شود بنابراین یک افزایش تقاضایی را در بازار شاهد هستیم و دولت هر چقدر نیز دلار به بازار تزریق کند، جذب می شود.