گزارشی از وضعیت تنها درمانگاه شبانهروزی زیدون بهبهان
خورنا: تجهیزات تنها مرکز شبانه روزی بهداشت و درمان شهر سردشت سالهاست که در زیر آفتاب است و مردم برای کوچکترین کار درمانی خود ناگزیر به مراجعه به شهرها و استانهای همجوار هستند.
به گزارش خورنا به نقل از خوزان از سردشت زیدون، تنها مرکز شبانه روزی بهداشت و درمان شهر سردشت فقط دارای یک آمبولانس می باشد.
بخش زیدون به مرکزیت شهر سردشت، مشتمل بر دو دهستان سردشت، درونک و لنگیرات است. زیدون یکی از بخشهای شهرستان بهبهان است که در فاصله ۴۰ کیلومتری این شهرستان واقع است. این بخش در جنوب شرقی استان خوزستان با مساحت ۹۹۰ کیلومتر یک سوم شهرستان بهبهان از سمت شمال به بهبهان و از سمت جنوب به استان بوشهر و از سمت شرق به استان کهگیلویه و بویراحمد و از سمت غرب به شهرستان امیدیه محدودمیگردد.
زیدون دارای ۴۴ روستا به مرکزیت شهر سردشت است که از لحاظ موقعیت و استعدادهای بالقوه از سرازیر شدن دو رودخانه زهره و خیر آباد و قریب ۲۰ هزار هکتار زمین زراعی و مرغوب و منابع زیرزمینی نفت و گاز و مردمانی پر تلاش برخوردار است.
تعداد زیاد روستاهای بخش زیدون و پراکندگی این روستاها مشکلاتی را در بخش بهداشتی و درمانی بخش به وجود آورده است. از جمله اینکه اگر بیماری از آخرین نقطه این منطقه که ۵۰ کیلومتر تا شهر سردشت و ۹۰ کیلومتر تا شهرستان بهبهان دچار مشکل درمانی شود یا اینکه به شدت آسیب ببیند این مسافت طولانی را باید طی کند.
بخش زیدون در حال حاضر دارای سه مرکز بهداشت و ۱۴ خانه بهداشت و ۲ پایگاه اورژانس جادهای و یک واحد بستر درمان نیم ساخته دارد.
*فقدان آمبولانس در تنها درمانگاه شبانه روزی سردشت
مسئول شبانه روزی مرکز بهداشت و درمان شهر سردشت پیشرفت بهداشت و درمان را در طول سی سال گذشته در بخش زیدون را قابل توجه خواند و افزود: بخش زیدون در چهارراه ارتباطی و ترانزیتی بین استان های بوشهر؛ فارس؛ کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان قرار دارد و فقط دارای دو مرکز اورژانس جاده ای است.
احمدپور خاطرنشان کرد: نیازمندیهای اولیه بهداشتی در این مرکز وجود دارد و کمبود امکانات و کمبود پرسنل پرستار و پزشکان متخصص به وضوح دیده میشود.
وی در ادامه تصریح کرد: با گذشت چند سال و با پیگیریهای انجام شده به حمدالله ساختمان مرکز درمان شهر سردشت ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و امیدواریم در ماههای آینده این ساختمان تکمیل و به بهرهبرداری برسد.
احمدپور اضافه کرد: ۵۰ درصد از وسایل این بستر درمانی از جمله تخت، وسایل اتاق عمل، تجهیزات سی پی آر خریداری و در این مرکز شبانه روزی نگهداری میشود.
وی در ادامه اظهار داشت: با راهاندازی این بستر درمانی و نیاز مبرم به پرسنل متخصص و فنی و نیروهای انسانی و پزشکان متخصص است که این موضوع با جدیت خواص در حال پیگیری است.
مسئول مرکزشبانه روزی بهداشت و درمان شهر سردشت تصریح کرد: با توجه به ایام نوروز و پذیرایی از مسافران و گردشگران در ایام نوروز این مرکز به صورت شبانه روزی پذیرای ۴۰۰ الی۵۰۰ نفر جمعیت در شهر سردشت جهت خدمات دهی است.
احمد پور ادامه داد: این مرکز در این ایام با یک پرستار یک ماما و دو پزشک از ۲۸ اسفند ماه تا ۱۳فروردین ماه با ۲۹ پرسنل به صورت آماده در خدمت مردم است.
وی تاکید کرد: دو پایگاه اورژانس جادهای در منطقه زیدون وجود دارد و نیاز است دو پایگاه جادهای دیگر در محورهای ارتباطی امیدیه و سه راهی گچساران راهاندازی شود تا بتواند این محورها را پوشش دهد.
مسئول مرکز شبانه روزی سردشت گفت: با راهاندازی بستر درمان شهر سردشت نیاز به پرستار؛ کارشناس بهداشت محیط و بیماریها؛ خانواده و ماما و کادر خدماتی و همچنین ساختمان اسکان نیروهای متخصص است.
وی در ادامه افزود: فعلا این درمانگاه دارای یک آمبولانس می باشد که جوابگو نمی باشد
* کمبود نیروهای متخصص در شهر سردشت
پزشک درمانگاه شهر سردشت خاطرنشان کرد: کمبود نیرو های متخصص و پرسنل با توجه به حجم بالای کار در این مرکز شبانه روزی مشکلاتی را به وجود آورده است.
پزشک مستقر در واحد درمان سردشت در ادامه گفت: این مرکز به صورت دائم پذیرای بیماران ۴۴ روستا و از جمله شهر سردشت به صورت شبانه روز است.
وی ادامه داد: این مرکز تنها مرکزی است که امکانات اولیه را در اورژانس انجام میدهد و بیماران برای ادامه درمان به شهرستان بهبهان یا به مرکز استان اعزام میشوند.
دهدشتی تصریح کرد: باتوجه به امکانات و تجهیزات کم درمانگاه سردشت زیدون، وجود آمبولانس یکی از نیازهای ضروری است که متاسفانه تنها درمانگاه زیدون از این مسئله نیز برخوردار نیست.
وی در ادامه اظهار داشت: از دیگر مشکلات این درمانگاه این است که انتظارات مردم از این مرکز در حد بیمارستان است که این مسئله خود مشکلات فراوانی را ایجاد میکند.
این پزشک درمانگاه شهر سردشت افزود: مرکز شبانه روزی شهر سردشت دارای چهار پزشک است که اکثراً پزشکان قراردادی هستند و مسئولان باید برای بالا بردن کیفیت کار و افزایش ظرفیتهای این مرکز پزشکان قراردادی بیشتری را استخدام کنند.
وی تاکید کرد: پزشکانی که در مناطق محروم هستند اکثراً پزشک عمومی هستند و چنانچه بیمار با مشکل خواصی مواجه شود فوراً باید اعزام شود.
وی در ادامه گفت: در ایام نوروز با مرجعات زیادی روبه رو هستیم و کمبود تختهای بستری در این مرکز و نبود آمبولانس مشکل ساز شده است.
*تکمیل پروژه بستر درمانی شهر سردشت نیاز به حمایت و اعتبار مالی دارد
پروژه بستر درمان شهر سردشت از سال ۸۴ تا کنون به حال خود رها شده است و علیرغم پیگیری های انجام شده ۲۵۰ میلیون تومان اعتبار برای این پروژه تصویب رسیده است.
با پیگیریهای صورت گرفته پس از سالها انتظار، مردم محروم زیدون پروژه تکمیل بستر درمانی شهر سردشت ساختمان این بستر درمانی تکمیل و تجهیزات آن آماده می باشد.
با توجه به اینکه این پروژه هماکنون ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته ولی به دلیل عدم اعتبار مورد نیاز رها شده به طوری که خوشبختانه با تامین اعتبار لازم این بستر درمانی تکمیل خواهد شد.
تجهیزات این بستر درمانی خریداری شده که شامل تخت، تجهیزات اتاق رادیولوژی و اتاق عمل است و هم اکنون در اختیار مرکز بهداشت و درمان شهر سردشت قرار گرفته است.
اجرا و تکمیل ساختمان بستر درمانی شهر سردشت که شامل محوطه سازی و تکمیل ساختمان است در آیندهای نزدیک آغاز خواهد شد. پیمانکار مربوطه تعیین و پروژه تکمیل بستر درمانی برای تکمیل واگذار شده است.
*هزینههای سنگین ایاب وذهاب برای انجام یک آزمایش
عضو شورای اسلامی شهر سردشت اظهار داشت: تنها درمانگاه سردشت زیدون با مشکلات عدیدهای مواجه است، با توجه به امکانات محدود در این درمانگاه مردم انتظار دارند درمانگاه زیدون به آنها خدماتی را ارائه دهد که در بیمارستان به بیماران ارائه میشود.
علمدار دره شوری افزود: در همین راستا همه روزه شاهد درگیری و تنشهایی میان بیماران اورژانسی و پرسنل درمانگاه هستیم.
وی اضافه کرد: مردم این منطقه در زمینه خدمات درمانی و اورژانس با مشکلات عدیدهای مواجه هستند.
وی خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین مشکلات بیماران عدم وجود امکانات و تجهیزات در تنها درمانگاه سردشت زیدون است.
دره شوری افزود: بیماران با هزینههای بالای ایاب و ذهاب برای انجام یک آزمایش، ناگزیر هستند به شهرهای مجاور از جمله بهبهان، اهواز و یا شیراز مراجعه کنند که باید هزینههای سنگینی را در این ارتباط متحمل شوند.
وی تصریح کرد: کمبود پرستار مرد و زن برای انجام امور سرپایی و تزریقات در درمانگاه محسوس است.
عضو شورای اسلامی شهر سردشت ادامه داد: باتوجه به امکانات و تجهیزات کم درمانگاه سردشت زیدون، وجود آمبولانس یکی از نیازهای ضروری است که متاسفانه تنها درمانگاه زیدون از این مسئله نیز برخوردار نیست.
وی اظهار داشت: پزشکان عمومی با توجه به حجم بالای مراجعههای بیماران بیشترین فشارها را تحمل میکنند.
دره شوری خاطرنشان کرد: بار سنگین ارائه خدمات بهداشتی و درمانی کشور بهعهده پزشکان عمومی است و آنها در صف نخست مواجه با بیماران و ارائه خدمات هستند.
وی در پایان افزود: فرسوده بودن ساختمانهای مراکز و خانههای بهداشت، کمبود امکانات پزشکی و داروها از مشکلات موجود در درمانگاه زیدون است.
گزارش از حسین محمدیفرد