هشدار افزایش سوسک سیاه و قهوهای گندم در خوزستان
به گزارش خورنا و به نقل از مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان افروز فارسی امروز شنبه ۱۲ آبان در بیان جزئیات این خبر توضیح داد: آفت سوسک سیاه و قهوهای گندم ت از عوامــل خسارتزای غلات بـه شـمار مـی روند که سـطح آلودگـی مـزارع گنـدم و جو بـه این آفات در اسـتان خوزستان رو بـه گسـترش بـوده و شـدت خسـارت وارده بـه گیاهچههای گندم در مـزارع دیـم، نیمـه آبـی و آبـی بـا افــزایش چشـمگیــری روبـرو اسـت.
وی هشدار داد: در سالهای اخیـر جمعیــت این آفت افزایش یافتـه و در بعضـی نقـاط اسـتان کـه قبـلاً آفـت خسـارت زا نبـوده، در گزارشهای کشـاورزان و کارشناسـان باعـث خسـارت شـدید بـه محصـول شـده اسـت.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان افزود: خسـارت اصلـی مربـوط بـه زمانـی اسـت کــه این آفات بهصورت لارو ظاهــر می شــود. در مرحلــه جوانه زنــی بوتــه، لاروها پس از خارجشدن از خاک، از گیاهچــه های جوان گندم تغذیــه می کننــد و با قطعکردن ریشه و طوقه آن باعث زردی و یا نابودی کامل گیاهچه ها می شوند. علاوه بر این، دومیـن خسـارت زمانـی خواهـد بـود کـه آفـت حشـره کامـل اسـت و در فصــل بهــار کــه دانه هــای گنــدم روی خوشــه ها هستند، بــه مقــدار کــم از آن هــا تغذیـه میکننــد.
فارسی یادآور شد: بارندگی های اول فصل زراعی، عدم رعایت تاریخ کشت، کشت مداوم غلات بدون رعایت تناوب زراعی و تبدیل مراتع به مزارع کمبازده میتوانند از دلایل طغیان این آفات باشد.
وی در پایان تأکید کرد: ضدعفونی بذور با استفاده از ترکیب بذرمال ایمیداکلوپراید، رعایت تناوب زراعی، آیش، جمعآوری کاه و کلش و حذف بقایای گیاهی، کنترل بیولوژیک توسط دشمنان طبیعی و در صورت آلودگی بالا، محلولپاشی با سموم کمخطر و ایمن در مرحله جوانهزنی گندم از جمله راهکارهای مدیریتی این آفات است.