کارخانه کربن بلک تا سال ۱۴۰۵ از اهواز خارج می شود
به گزارش خورنا داود میرشکار با اشاره به آلایندگی شرکت کربن بلک مستقر در شهر اهواز گفت: بخش اعظم آلودگی ناشی از این شرکت مربوط به آلودگی هوا است؛ گرد و غبارهای ناشی از فعالیت این کارخانه و پراکنده شدن آن به اطراف، موجب آزار و اذیت مردم میشود و یقینا میتواند برای سلامت مردم مضر باشد. بخش دیگر آلودگی این کارخانه مربوط به پسابها است که با نظارت همکاران ما، بخش تصفیهخانه آن فعال است و پساب آن مدیریت میشود.
وی افزود: آنالیزهای میزان آلودگی این شرکت وجود دارد، اما آن چیزی که برای مردم مشکل ایجاد میکند گرد و غبار است. متأسفانه ذرات این گرد و غبار کوچکتر از ۲.۵ میکرون هستند در حالی که دستگاههای سنجش ما تا ذرات با اندازه ۲.۵ میکرون را میسنجند.
نبود امکان سنجش ذرات آلاینده شرکت کربن اهواز
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان ادامه داد: در حال حاضر گرد و غبار ۱۰ میکرون و آلودگی هوا که ذرات با اندازه ۲.۵ میکرون و بالاتر هستند سنجش میشوند، اما اندازه ذرات گرد و غبار این شرکت کمتر از ۲.۵ میکرون است و برای ما قابل سنجش نیست.
میرشکار درخصوص اینکه آیا خروجی این شرکت گازهای هیدروکربنی به میزان بالاتر از استاندارد است یا نه؟ میگوید: هیدروکربنهای نفتی همان ذراتی هستند که ناشی از فعالیتهای این شرکت هستند. نمیخواهم چیزی را تعدیل کنم و زمانی که میگوییم ذرات آلودگی کمتر از ۲.۵ میکرون هستند، به معنی این است که این ذرات خطرناکتر هستند و میتوانند در اندامهای تنفسی انسان تهنشین شوند و مشکلاتی ایجاد کنند.
تلاش برای خارج کردن شرکت کربن از شهر اهواز به کجا رسید؟
وی اضافه کرد: از دیماه سال گذشته به اندازه ۵ تا ۱۰ سال قبل از آن برای انتقال این واحد آلاینده به خارج از شهر اهواز تلاش شد. طبق ماده ۱۴ قانون هوای پاک، سازمان حفاظت محیط زیست باید واحدهای آلاینده را شناسایی و در کارگروه اضطرار آلودگی هوا مطرح کند و برای خروج آنها تصمیمگیری شود که این اقدام از سالهای گذشته انجام میشد، اما آنها تمکین نمیکردند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت: یکی از مشکلات ما این است که برخی از تصمیمات باید در تهران گرفته شود و برخی از این اتفاقات نمیافتد، اما با پیگیریهای انجام شده از سوی مسئولان خوزستان و شکایتی که مطرح کردیم، مسئولان این شرکت را مجاب کردیم که کارخانه کربن از اهواز خارج شود.
میرشکار افزود: در حال حاضر ۶ هزار و ۵۰۷ فیلتر از فیلترهای واحدی که در حال تولید است یعنی بیش از ۶۰ درصد فیلترها تعویض شدهاند. ذرات آلودگی به دام این فیلترها میافتند و آلودگی را کمتر میکنند. البته ۳۷ درصد دیگر فیلترها نیز باید تعویض شوند.
وی ادامه داد: بعد از مطرح کردن شکایت از این شرکت در دستگاه قضایی، مقرر شد زمانبندی جابهجایی کارخانه ارائه شود و مهلت سه ساله جابهجایی ارائه و پس از کار کارشناسی، پذیرفته شد؛ بنابراین شرکت کربن باید از دیماه ۱۴۰۲ در مدت سه سال جابهجا شود و در سال ۱۴۰۵ در محل جدید در خارج از شهر فعالیت کند و کارخانه فعلی تعطیل شود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان اضافه کرد: در چند ماه آینده علاوه بر انجام مراحل جابهجایی، باید کارهای بازسازی و تعمیر اساسی کارخانه موجود هم انجام شود. زمینی در شهرک صنعتی شماره ۵ اهواز خریداری شده و بسترسازی مناسب در حال انجام است. احتمالاً تا آبانماه امسال کارهای دیوارکشی نیز آغاز میشود و پیشرفت کار محسوسی خواهیم دید. هر سه ماه یکبار هم گزارش فعالیتها در این زمینه ارائه میشود.
میرشکار در پایان یادآور شد: با توجه به گستردگی صنایع، خط قرمز ما سلامت مردم خوزستان به ویژه اهواز است که پیگیریها به شدت ادامه دارد. سامانه ۱۵۴۰ برای دریافت گزارشهای مردمی در نظر گرفته شده است و از مردم میخواهیم در این امر به ما کمک کنند تا رصد بهتری بر فعالیت صنایع آلاینده و دیگر مشکلات زیست محیطی داشته باشیم.