عیسی کلانتری: چوب حراج بر آب کشور زدهاند/ ریزگردهای بهار و تابستان، سوغات ترکیه است
به گزارش خورنا عیسی کلانتری رئیس سابق سازمان محیط زیست در خصوص مشکل کمآبی کشور به بازار نیوز گفت: هیچ دولتی نمیتواند کشور بیآب را اداره کند و آب ما در حال پایان یافتن است. این کشور ۷ هزار سال سابقه تمدن دارد و ما در ۲۵ سال گذشته، آب مملکت را به پایان بردیم.
وی افزود: طبق آمارهای وزارت نیرو که چندین سال است منتشر هم نشده، ما سالانه ۲۰ میلیارد متر مکعب تزریق آب به سفرههای زیر زمینی داریم؛ این درحالی است که برداشت ما از این سفرهها سالانه ۵۱ میلیارد متر مکعب است. این حقوق فقط برای ما نیست. ما بدون توجه به نسلهای بعدی در حال غارت منابع آبی هستیم.
کلانتری ادامه داد: صدسال آینده مسئله نیست، شما صحبت از سال ۱۴۲۰ را بکنید. ما به شدت ضد علم حرکت میکنیم. ریشه آن هم به قانون توزیع عادلانه آب مصوب ۱۳۶۱ باز میگردد که همه اختیارات آب را به یک نفر به نام وزیر نیرو داده است و درآمد این وزارتخانه را هم به فروش آب وصل کرده است. با این قانون، آب کشور را حراج کردهاند.
وی تصریح کرد: شما با مصرف آب، همه دریاچهها و تالابها و رودخانهها را خشکاندید و همه آب زیرزمینی را بالا کشیدید، بعد میگویید چرا گرد و غبار هست؟
ترکیه چگونه باعث گرد و خاک در ایران شده است؟
کلانتری در پاسخ به این سوال که چه میزان از مشکلات گرد و خاک در کشور، به دلیل اقدامات کشور ترکیه است، تصریح کرد: ترکیه وقتی پروه گاپ را انجام داد، یک سد آن، یعنی آتاتورک، ۴۷ میلیارد متر مکعب آب دارد؛ کل سدهای کشور ما روی هم ۲۰ میلیارد هم نیست؛ لذا حدود ۱۲۰ میلیارد متر مکعب در کنترل کشور ترکیه است.
وی افزود: ترکیه با اقداماتش، ورودی آب کشور عراق را به یکسوم کاهش داد. عراق ۴۰ تا ۴۵ هزار کیلومترمربع حواشی فرات، باتلاق نمکی داشت. همه اینها خشکید. بادهای مدیترانهای که از غرب به شرق وارد کشور میشود، این گرد و خاک را وارد ایران میکند و اگر جریان باد قوی باشد، اینها تا تهران هم میرسند.
کلانتری ادامه داد: همه گردو غبار کشور تقصیر ترکیه نیست. ما همه تالابها و دریاچه هایمان را خشکاندیم. بزرگترینشان ارومیه بود که خشک شده است. همه اینها مرکز و کانون گرد و غبار شده است.
وی تاکید کرد: گرد و غبارهایی که در بهار و تابستان وجود دارد، عمدتا منشا خارجی و آنهایی که در پاییز و زمستان است، منشا داخلی دارند.
عراقچی تلاش کرد، اما بیفایده!
رئیس سابق محیط زیست در خصوص اقدامات دیپلماتیکی که باید برای گرفتن حقآبه از ترکیه انجام داد، اظهار کرد: وقتی در داخل کشور، حق محیط زیست پرداخت نمیشود، چگونه به ترکیه بگویم که حقآبه فرات را آزاد کن؟ آنها هم میگویند که سهم ما در تخریب محیط زیست شما ۱۰ درصد است، شما به ۹۰ درصد خودتان برسید.
کلانتری افزود: البته حقمان را باید بگیریم، چه در غرب از ترکها و چه در شرق از طالبان، ولی قبل از آن خودمان باید به خودمان رحم کنیم.
وی ادامه داد: زمانی که آقای ظریف وزیر خارجه بود، آقای عراقچی پیگیر مسائل آبهای شرق و غرب بود و خیلی فشارهای سیاسی وارد کرد که البته خیلی هم این فشارها نتایج ملموسی نداشت.
رسانهها خفه شدهاند، چون قوای سهگانه یکدست است!
کلانتری با بیان این که بیشترین لطمه افزایش جمعیت و مشکلات سیاسی ما که منجر به تحریمها شد، به محیط زیست بوده، اظهار کرد: با فشار بر محیط زیست، هم آب، هم پوشش گیاهی و هم جانوران را از بین بردهایم. یوزپلنگ اگر منقرض میشود، به دلیل بیآبی است.
وی افزود: فقط هم این نیست. آلایندگی در هوای شهرها هم است. اکنون اعلام نمیکنند، اما خیلی از روزهای تهران، به دلیل آلایندگی بالا قابل سکونت نیست. روزهای آلاینده امسال، به مراتب بیشتر از دوسال پیش بود؛ ولی امروز رسانهها همه خفه شدهاند، چون قوای سهگانه یکدست شده و کسی نباید حرفی بزند.