سد چمشیر بالاخره آبگیری شد!
به گزارش خورنا معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه چمشیر گچساران در حاشیه مراسم آغاز عملیات آبگیری سد چشمیر از موفقیت در مرحله نخست آبگیری این سد با حجم ٣۵٠ میلیون متر مکعب خبرداد و اظهار داشت: سد و نیروگاه چمشیر بزرگترین طرح برق و آبی در کشور بوده که با هدف ذخیره ۲/۳ میلیارد متر مکعب آب و بهبود کیفیت و کنترل سیلابها بر روی رودخانه زهره ساخته شد.
محمد فاضل ادامه داد: این سد با هدف تولید ۴٨٠ گیگاوات ساعت انرژی برق آبی در سال احداث و هم اکنون ۱۵ درصد از ظرفیت این سازه آبی پر شده است.
وی باتشریح شرایط فنی سد چمشیر گچساران در استان کهگیلویه و بویراحمد، خاطرنشان کرد: آورده متوسط درازمدت رودخانه زُهره بیش از یک هزار و ۷۰۰ میلیون متر مکعب بوده و هدف از ساخت سد نیز ذخیره سیلاب ها و استفاده از آب ذخیره شده برای توسعه و بهبود فعالیت های کشاورزی در استان های بوشهر و خوزستان است.
معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه چمشیر گچساران، شروع عملیات اجرایی این طرح با اخذ مجوز های لازم از جمله مجوز زیست محیطی را از سال ۱۳۹۱ ذکر و یادآورشد: پیشرفت فیزیکی این طرح هم اکنون ٩۵ درصد است.
فاضل با اشاره به اینکه مرحله اول آبگیری طرح شامل اجرای پلاک تونل انحراف، تست و بررسی دریچه های تخلیه کننده، ارزیابی و پایش کیفیت آب مخزن به همراه کنترل و تنظیم میزان رهاسازی آب مخزن با موفقیت انجام شد، اظهارداشت: با تکمیل آخرین لیفت بُتن تونل انحراف در اوایل این هفته آبگیری سد وارد مرحله بعدی خواهد شد که در این مرحله امکان ذخیره سازی آب تا ارتفاع نرمال سد همراه با پایش و کنترل لحظه ای خواهد بود.
وی در ادامه سخنان خود به کشاورزان پایین دست سد چمشیر گچساران در دشت های زیدون و هندیجان استان خوزستان قول داد با وارد شدن مرحله جدید آبگیری طرح و ذخیره سازی مناسب آب، می توان در تابستان و پاییز ، آبی مناسب را از لحاظ کیفیت و کمی برای آنها تنظیم کند.
معاون اجرایی طرح سد و نیروگاه چمشیر گچساران، تأمین آب آشامیدنی و صنعتی، بهرهمند شدن ٨۵هزار هکتار زمینهای کشاورزی استانهای کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و بوشهر، تولید ۴۸گیگا وات برق آبی، ایجاد زیرساخت مناسب برای تولید صنعت آبزیان و صنایع وابسته، ایجاد بستر مناسب جهت توسعه گردشگری منطقه، کنترل سیلاب ها و استفاده بهینه از آب و جلوگیری از بروز خسارات سیلاب،اشتغال زایی،کنترل شوری آب رودخانه زهره و احیاء اراضی پایین دست را از مهمترین اهداف این طرح اقتصادی برشمرد.
به گفته فاضل، این سد از نوع بُتنی غلتکی ( RCC ) است که مطالعه احداث سد چم شیر در سال ۱۳۷۳ از سوی سازمان آب منطقه ای فارس، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد انجام گرفت.
گفتنی است سد چَمشیر در ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی گچساران برروی رودخانه زهره ساخته شده که طول تاج ۶۸۰ متر، ارتفاع بدنه سد ۱۵۱ متر، نوع سرریز اوجی دریچه دار با سه دریچه قُطاعی، حجم مخزن ۲.۳میلیارد متر مکعب، ظرفیت نیروگاه ۱۷۶ مگاوات به علاوه نیروگاه جریانی به ظرفیت ۱۱ مگاوات، حجم حفاری چهار میلیون ۷۶۱ هزار مترمکعب،لاینینگ گالری ها و تونل ها سه هزار و ۵۶ متر است./ایلنا