کارگران پتروشیمی های ماهشهر همچنان در انتظار تحقق وعده دولت

خورنا: بعد از گذشت چندین ماه از پایان ضرب‌الاجل مصوب هیئت دولت مبنی بر تبدیل قرارداد کارگران پیمانکاری دولت، نمایندگان کارگری کارخانه پتروشیمی شهید تندگویان از عدم اجرای این طرح در منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر خبر دادند.

منوچهر یاراحمدیان نماینده کارگران کارخانه پتروشیمی شهید تندگویان گفت: چندی پیش با دستور رئیس جمهوری مبنی بر تبدیل قرارداد پیمانکاری کارکنان دولت، شعلهٔ امیدی در دل کارگران روشن شد تا بلکه تغییراتی در انعقاد قرارداد‌ها اتفاق بیافتد.

وی در ادامه بااشاره به نامه‌های ۵۳۷۹/۱-۲۴- ص پ مورخه ۵/۷/۹۰ سازمان منطقه ویژه و ۵۹۸۹/۵۱۱-۱ ص پ مورخه ۲۷/۱/۹۱ شرکت ملی صنایع پتروشیمی، اظهار داشت: دستور رئیس جمهور مبنی بر تسریع در عقد قرارداد مستقیم و حذف پیمانکاران در راستای ساماندهی وضعیت کنونی پرسنل پیمانکار شاغل در وزارت نفت بوده که در این چند سال کلیه حقوق قانونی آن‌ها دستخوش تغییرات منفعت جویانه پیمانکاران قرار گرفته است.

این فعال کارگری افزود: متاسفانه مغایرت بسیاری میان هدف هیات دولت و اهداف مجریان طرح (کارفرمایان) وجود دارد. برای اجرای این طرح ابتدا براساس مدارک تحصیلی اقدام به جذب نیرو کردند و چنان شرایط را سخت و پیچیده کردند که عده کثیری از پرسنل هنوز تحت قرارداد پیمانکار در سیستم مشغول به کارند‌.

همچنین جهاد لطیفی، دیگر نماینده کارگران کارخانه پتروشیمی های ماهشهر با اشاره به عدم وجود امنیت شغلی کارگران قرارداد موقت بیان کرد: قرارداد بین پرسنل جذب شده تحت عنوان قرارداد موقت کاملا یک طرفه بوده و علی‌رغم هدف اصلی دولت به منظور بالا رفتن ضریب اطمینان کاری، متاسفانه بسیار متزلزل است و کارفرما تحت هر شرایط مختار به اخراج کارگران است‌.

این فعال کارگری خواستار تسریع در تعیین تکلیف کارگران شد و گفت: اغلب کارگران شاغل فاقد شرایط تعیین شده از جمله مدرک تحصیلی فوق دیپلم به بالا، دیپلم کمتر از ۱۰ سال سابقه و زیر دیپلم هستند و اکنون در سیستم پیمانکاری مشغولند و تاکنونی برای جذب آن‌ها اقدامی صورت نگرفته است‌.

مصائب کارگران پیمانکاری کارخانه‌های پتروشیمی ماهشهر

مصوبه هیات دولت مبنی بر تبدیل قرارداد پیمانکاری کارکنان دولت، باعث می‌شود که کارگران مشمول با رضایتمندی بهتر، اطمینان خاطر بالا‌تر و تضمین شغلی بیشتر ‌ به کار بپردازند. حذف پیمانکاران، برگشت درصد سود قراردادی به پرسنل، تبدیل وضعیت آن‌ها به قرارداد مستقیم و بهبود وضعیت معیشتی کارگران از جمله نتایج اجرای این مصوبه است.
در ادامه به بخشی از مصائب کارگران پیمانکاری کارخانه‌های پتروشیمی ماهشهر اشاره می‌کنیم:

۱- عدم پرداخت بدی آب و هوا و حق جذب:
این مورد برای پرسنل رسمی، قراردادی و پیمانی لحاظ می‌شود ولی پرسنل قرارداد موقت و پیمانکار از آن محرومند در حالی که بیشترین قشری که در معرض هوای آلوده محیطی و گرمای طافت فرسای منطقه هستند همین پرسنل اند‌.

۲- پاداش تولید یا کارانه:
این مورد نیز هماند مورد قبل، برای پرسنل رسمی، قراردادی و پیمانی لحاظ می‌شود ولی پرسنل قرارداد موقت و پیمانکار از آن محرومند در حالی که نگهداری و تعمیرات روزانه برعهده پرسنل قرارداد موقت و پیمانکار است‌.

۳- حق بیمه پرسنل:
متاسفانه در سال‌های قبل، عدم پرداخت حق بیمه کسر شده از پرسنل توسط پیمانکاران و نبود یک نظارت صحیح از سوی کارفرمایان، مشکلات عدیده‌ای را به دنبال داشت به طوری که امروز عده کثیری از پرسنل بدلیل نداشتن سابقه ثبت شده بیمه‌ای (حتی برای چند روز) در طرح جذب پرسنل به صورت قرارداد مستقیم با مانع مواجه شدند‌.

۴- مالیات تصاعدی:
از موارد مهم دیگری که باید به آن اشاره داشت تصاعدی بودن مبلغ مالیات است به طوری که متوسط پرداخت حق مالیات پرسنل پیمانکار بین ۱۰ تا ۳۰ درصد مبلغ دریافتی است درحالی که پرسنل رسمی فقط ۱۰ درصد حقوق دریافتی را به عنوان مالیات می‌پردازند.

۵- صندوق بازنشستگی نفت:
این صندوق، سنوات سالیانه پرسنل رسمی را شامل می‌شود و در پایان ۳۰ سال کارکرد، این مبلغ به صورت یکجا به فرد بازنشسته اعطا می‌شود که مبلغ دریافتی در زمان خویش بسیار کارآمد است ‌. ‌ در سیستم پیمانکاری این موضوع برعکس است ودر پایان هر سال، این مبلغ با کلی ضریب‌های کسری به پرسنل ارایه می‌گردد و در پایان ۳۰ سال خدمت هیچ مبلغی دریافت نخواهد شد. تمایل اغلب پرسنل به ذخیره شدن این سنوات در صندوق بازنشستگی است‌.

۶- نداشتن امکانات درمانی:
از مهم‌ترین موارد محرومیت پرسنل پیمانکاری، نداشتن خدمات درمانی مناسب است به طوری که نه تنها در هیچ استانی امکان استفاده از امکانات نفت را ندارند بلکه در همین شهر ماهشهر هم نیز از بیمارستان نفت محرومند. از طرفی هم بیمه تکمیلی برای این پرسنل در نظر گرفته نشده که حداقل امنیت خاطری برای پیگیری و بهبود در درمان پرسنل و خانواده‌های تحت تکفل آن‌ها باشد. در آمدهای کارگری به نسبت تورم فعلی کشور، جوابگوی نیازهای آنان نیست.

۷- سهمیه پرواز‌:
تسهیلات ترانسپورت هوایی مورد دیگری است که باید به آن اشاره کرد. این خدمت صنعت نفت مشمول پرسنل قرارداد موقت و پیمانکار نمی‌شود. پرداخت تمام بهای مصوب از عهده اغلب پرسنل خارج است‌.