عزل رئیس تعمیرات پتروشیمی بوعلی، «فریب افکار عمومی» است!/ مدیرعامل صنایع پتروشیمی و مدیرعامل هلدینگ استعفا دهند
خورنا – علی چاروسائی(مدیرمسئول): سرانجام پس از سه روز آتش سوزی و خسارت مالی زیاد به کشور شعله های آتش در پتروشیمی بوعلی همزمان با اتمام سوخت مخزن ۲۰۰۱c خاموش شد. خوشبختانه این حادثه خسارت جانی نداشت و ۳۳ نفر مصدوم شدند.
بعد از خاموش شدن این آتش اولین قربانی این حادثه رییس تعمیرات پتروشیمی بوعلی بود که از این سمت برکنار شد. رییس تعمیرات این پتروشیمی ظاهرا به طور مستقیم توسط عادل نژاد سلیم، مدیرعامل هنلدیگ پتروشیمی خلیج فارس عزل شده است! درست مثل اینکه رئیس جمهور، یکی از کارکنان زیر دست وزیر را به علت تخلف یا بروز مشکل در وزارت خانه، عزل کند! هرچند این اقدام از نظر قانونی شاید مشکلی نداشته باشد اما از نظر شکلی و عرفی قطعا اقدام درستی نیست.
در حادثه پتروشمی ماهشهر، اگر نخواهیم بگوییم وزیر باید استعفا میداد، حداقل این بود خانم مرضیه شاهدایی، معاون وزیر نفت و مدیرعامل صنایع پتروشیمی کشور و همچنین آقای عادل نژاد سلیم مدیرعامل هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس باید استعفا میدادند. اما با عزل یک کارمند در پتروشیمی بوعلی سینا، سر و ته آن را هم اورند.
مرضیه شاهدایی که معلوم نیست پیش از تقبل این معاونت مهم و استراتژیک و البته خطیر در چه جایگاه هایی مسئولیت داشته اند و چه تجربیاتی داشته است و شیخ الوزرا بیژن زنگنه بر چه اساسی وی را به عنوان مدیرعامل صنایع پتروشیمی کشور منصوب کرده است، با ۴۰ ساعت تاخیر به ماهشهر آمد تا در نهایت بگوید: امکانات اطفا حریق در منطقه ویژه پتروشیمی باید افزایش یاید! از کرامات شیخ ما این است، شیره را خورد و گفت شیرین است!
البته حضور مرضیه شاهدایی در منطقه، چندان هم فایده ای نداشت، زیرا وی هیچ تجربه عملیاتی و اجرایی نه تنها در حوزه بحران بلکه حتی در حوزه صنعت پتروشیمی ندارد و پیش از این تنها چند ماهی به عنوان مدیر طرح های پتروشیمی فعال بوده است که یک اداره نه چندان مهم در شرکت ملی صنایع پتروشیمی محسوب میشود، از این جهت که عمده فعالیت های پتروشیمیایی در کشور به بخش خصوصی سپرده شده و شرکت ملی صنایع پتروشیمی مستقلا هیچ طرحی ندارد که ایشان بخواهد مدیر آن باشد!
البته نباید نقش پررنگ فاطمه تندگویان (خواهر وزیر سابق نفت ایران در دولت رجایی) و مشاور وزیر نفت در امور بانوان را هم در انتصاب وی نادیده گرفت. انتصابی که ظاهرا بیشتر برای ژست «توجه به زنان» و «حضور زنان در رده های بالا» صورت گرفته است. این انتصاب در هر حال غلط بوده و خانم شاهدایی در این بحران ۳ روزه نشان دادند که توانایی مدیریت چنین جایگاهی را ندارند.
اما در ادامه، فرار روبه جلوی عادل نژاد سلیم مدیرعامل شرکت هلندیگ پتروشیمی خلیج فارس جالب بود بود که طرح «کرامت انسانی و سازمان» در زمان مدیریتش بر پتروشیمی بندر امام را دنبال میکرد و کتابی نیز با همین نام نوشت. حالا فهمیدیم که کرامت انسانی در سازمان های تحت مدیریت آقای نژاد سلیم در هنگام بحران، عزل یکی از کارمندان سازمان و گرفتن ژست مدیر قاطع است!
اگر بخواهیم از لزوم استعفای وی نیز بگذریم (هرچند که نمیگذریم)، آقای نژاد سلیم کمترین کاری که باید میکرند، عزل مدیرعامل پتروشیمی بوعلی سینا بود. همیشه بالاترین مقام سازمان باید پاسخگو باشد، بخصوص در بحران های عظیم و بزرگی همانند حادثه پتروشیمی بوعلی سینا! اگر قرار بر تعویض رئیس تعمیرات پتروشیمی بوعلی هم بود، اول باید مدیرعامل عزل میشد و مدیرعامل جدید، رئیس تعمیرات را عزل میکرد!
عزل رئیس تعمیرات پتروشیمی بوعلی در نگاه افکار عمومی انچنان تحقیر امیز بود که هرکس میشنید، پوزخندی میزد و میگفت: بدبخت!
زمانی که مردم ماهشهر و بندر امام خمینی پس از ۳ روز بحران و استرس و نگرانی، منتظر استعفای وزیر، معاون وزیر، مدیرعامل پتروشیمی هلدینگ و عزل مدیرعامل پتروشیمی بوعلی بودند، عزل رئیس تعمیرات پتروشیمی بوعلی، فریب افکار عمومی و تمسخر مردم است!
در حادثه ای که تمام کشور را درگیر کرد و پایان آن موجب صدور پیام خسته نباشید توسط مقام معظم رهبری و رئیس جمهور محترم شد، چسبیدن مدیران عالی پتروشیمی کشور به صندلی های خود و عدم برخورد با مسئولان عالی رتبه که به نحوی درگیر ماجرا بوده اند، جز توهین چیزی نیست و دل نگران مردم منطقه را آرام نمیکند.
در حادثه ای که در برخی از لحظات آن ممکن بود فاجعه ای جبران ناپذیر رخ دهد و هزاران میلیارد سرمایه مملکت و جان هزاران نفر در خطر بیافتد و همچنین آسیب های جبران ناپذیری به محیط زیست استان، کشور و حتی کشورهای همجوار وارد کرد، چگونه میشود ماجرا را به عزل رئیس تعمیرات ختم به خیر کرد؟!
پیشنهاد میشود کمیته ای در کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی جهت بررسی دقیق این حادثه، نقش مدیران بلند پایه صنعت پتروشیمی درگیر در این ماجرا ( و نه کارگران و کارمندان مظلوم) و سایر عوامل و تخلفات احتمالی منجر به این حادثه عظیم تشکیل شود و هرچه سریعتر گزارشی تهیه و صدای مردم مظلوم خوزستان و بندرماهشهر را به گوش مقام معظم رهبری و ریاست محترم جمهور برسانند تا با متخلفان و عاملان این حادثه، برخورد قاطع شود.
همچنین انتظار میرود، سازمان بازرسی کل کشور با ورود به پرونده حادثه پتروشیمی ماهشهر، جزییات عوامل این حادثه را به مردم معرفی کند و متخفان اصلی این حادثه عظیم را به مراجع قضایی معرفی کند، تا دل مردم مظلوم منطقه کمی آرام بگیرد و با سرمایه های ملی رفتار بهتری شود!
و در اخر اینکه برخی مدیران به بهانه خصوصی سازی و صرفه جویی (!) به شیوه دوران عصر حجر از تجهیزات صنعتی کار میکشند و به فکر نوسازی تجهیزات و دستگاه های فرسوده نیستند تا مبادا ریالی از سودشان کم شود و نتیجه ان میشود چنین بحران هایی که هر از چند گاهی در صنایع پتروشیمی بندرماهشهر رخ میدهد.
این حادثه اول نبود و بعید به نظر میرسد با این مدیران و این شیوه مدیریت، حادثه اخر باشد!
علی چاروسائی
مدیرمسئول پایگاه خبری خورنا