وزیر نیرو از دانشگاهیان خواست راهکار عملی برای مدیریت منابع آب ارایه دهند
خورنا حمید چیت چیان روز سه شنبه در همایش مدیریت منابع و مصارف آب در دانشگاه تهران، افزود: این وزارتخانه به دنبال نظرات تئوری نیست بلکه به دنبال راهکارهای عملی است.
وی ادامه داد: وضعیت تامین آب شرب به خصوص در البرز مرکزی و پایتخت در شرایطی است که نیازمند تحمل است چرا که بیش از ۱۷٫۵ میلیون نفر جمعیت در سه استان تهران، البرز و قزوین متمرکز شده اند.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه از تمام رودخانه هایی که امکان استحصال آب از آنها وجود داشت، سدهای لازم ساخته شده است، گفت: در جنوب رشته کوه های البرز امکان جدیدی برای استحصال وجود ندارد بنابراین مهمترین چالش پیش روی ما چگونگی تامین آب شرب تهران و البرز مرکزی است.
چیت چیان افزود: به دلیل محدودیت شدید منابع و استفاده متمرکز از آب موجود فشار زیادی به مناطق همجوار وارد شده است و آب های سد لار که متعلق به مازندران و آب سد ماملو که متعلق به ورامین و پاکدشت بوده برای تهران به مصرف رسیده است.
وزیر نیرو اظهار داشت: در کنار برداشت های بیش از حد از منابع زیرزمینی، موضوع نشست زمین در دشت های تهران از دیگر مشکلات است که در صورت عدم کنترل خطرات قابل توجهی را به زیرساخت های موجود در تهران وارد خواهد کرد.
چیت چیان گفت: آلودگی منابع آب زیرزمینی و سطحی از دیگر چالش های این بخش است و در حال حاضر امکان بهره برداری از بسیاری از چاه های آب تهران و کرج وجود ندارد.
وی مصرف بالای سرانه آب شرب در کشور و فرسودگی تاسیسات آبرسانی و توزیع آب در شهرهای بزرگ را از دیگر چالش های این بخش عنوان کرد و گفت: عدم توازن هزینه ها و درآمدهای ناشی از تامین آب امکان بازسازی و بهسازی شبکه ها را سلب نموده است.
وزیر نیرو تصریح کرد: راهکارهای متعددی برای جلوگیری از تمرکز جمعیت در این مناطق وجود دارد ولی متاسفانه تاکنون این راهکارها اثربخشی لازم را نداشته و روز به روز به جمعیت افزوده شده است.
چیت چیان تفکیک شبکه آب شرب را از دیگر راهکارها عنوان کرد و گفت: به اذعان کارشناسان اجرای طرح های فاضلاب و جمع آوری پساب حاصل از آن از دیگر راهکارهای موجود برای رفع این مشکل است.
وی بازچرخانی آب را یکی از راهکارهای تعادل بخشی منابع آبی برشمرد و گفت: سیاست های تعرفه ای نیز می تواند در اصلاح و مدیریت مصرف موثر باشد.
وزیر نیرو اضافه کرد: برای اجرایی کردن این راهکارها باید مساله آب از بدنه وزارت نیرو به درون جامعه کشیده شود چرا که این یک مساله پیچیده اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و فنی است و نیازمند همکاری همه قوا و مردم است.