بقعه بشیرنذیر و قبرستان دو هزارساله بهبهان با خطر تخریب دست و پنجه نرم می‌کند

خورنا بقعه بشیر نذیر در بهبهان که قدمتش به دوره صفویه می‌رسد و قبرستان ۲ هزار ساله در محوطه آن خطر تخریب را بارها رد کرده‌اند و این روزها به گفته مسئولان و دوستداران میراث فرهنگی استان خوزستان بیش از هر زمان نیاز به مرمت و تعیین حریم دارد. چندی پیش شایعه تخریب این بقعه مردم شهر بهبهان و فعالان حوزه میراث فرهنگی استان خوزستان را نگران کرد. این تک بنا که دور تا دور آن زمین باز است و به نظر می‌رسد که قبرستان قدیمی بوده بسیار مورد احترام مردم بهبهان است.

سخنگوی انجمن میراث فرهنگی تاریانا درباره این بنا به ایسکانیوز می‌گوید: «آثار سنگ‌چین قبرستان‌های قدیمی و قبرهای لعابدار در این محوطه قابل تشخیص است. تا دهه ۷۰ مردم بهبهان روزهای شنبه برای زیارت به این بقعه می‌رفتند اما امروزه رفت و آمدها به آنجا کمرنگ‌تر شده است.»

مجتبی گهستونی با اشاره به خطراتی که در حال حاضر این بنا را تهدید می‌کند و احتمال تخریب آن وجود دارد، می‌گوید: «احتمال زمین‌خواری در این منطقه وجود دارد و در اطراف آن مدرسه و خانه نیز ساخته شده است. اخیرا هم نهر آب این محوطه تاریخی نخاله ریخته شده و احتمال تعرض به حریم این بنا وجود دارد.»

او اضافه می‌کند: «مساله دیگر این است که این بنا با اینکه در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده، حریمش مشخص نشده است. البته فرماندار بهبهان و مدیر میراث فرهنگی این شهر و همینطور میراث فرهنگی خوزستان اعلام کرده‌اند که کسی حق تعرض به این محوطه و بنا را ندارد.»

امیرمنصور صفوت رئیس میراث فرهنگی بهبهان نیز با بیان اینکه این بقعه تا کنون مرمت نشده است، می‌گوید: «این بقعه تاریخی مربوط به دوره صفویه است و در سال ۱۳۷۹ با شماره ۳۲۳۴ در فهرست آثار تاریخی به ثبت ملی رسیده و در حال حاضر به شدت نیاز به عملیات مرمتی دارد که قرار است به زودی عملیات مرمتی از سوی میراث فرهنگی استان آغاز شود.»

او می‌افزاید: «این بقعه در مالکیت اوقاف است و حدود چهار سال پیش، نقی‌زاده رئیس وقت میراث فرهنگی بهبهان در زمان ریاست خود در این اداره، به شهرداری اعلام کرده بود که این بقعه و محوطه آن ارزش تاریخی ندارد.»

صفوت اضافه می‌کند: «در کنار این بقعه یک قبرستان بسیار قدیمی وجود دارد که قدمت آن به ۲ هزار سال قبل می‌رسد و مقدمات ثبت آن نیز انجام شده است.»

رییس میراث فرهنگی بهبهان می‌گوید: «از حدود هشت سال پیش چند برکه بسیار قدیمی که در این محوطه بوده توسط مالک پر شده است. درختان کهنسالی نیز در کنار این بقعه وجود دارند که مردم بهبهان به آنها پارچه و دخیل می‌بستند بنابراین محافظت از این بنا تنها برای حفظ بنا نست بلکه آیین‌ها و مناسک مذهبی قدیمی که مردم این منطقه به آنها پایبند بوده و در این محل برگزار می‌کرده‌اند نیز حفظ خواهد شد.»

او با بیان اینکه ساختمان بقعه در معرض خطر بوده و محافظت از این بنا تنها محدود به سرکشی‌های یگان حفاظت است، می‌افزاید: «در حال حاضر در زمین‌های اطراف قبرستان ساخت و ساز صورت گرفته و مسکونی است. البته حدود ۲۰۰ متر از اطراف این قبرستان فضای باز است. مدرسه هم در این منطقه ساخته شده و شهرداری طرح ساخت میدانی در این نقطه را هم دارد.»

منبع – انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا خوزستان

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *