گام سوم طرح تحول نظام سلامت در خوزستان
خورنا/ بیشک با روی کار آمدن دولت یازدهم نگاه ویژهای به مقوله سلامت شد، سلامت جزو اولویتهای اساسی و جزو سه اولویت اصلی کشور قرار گرفته است، در این حوزه پس از ابلاغ سیاستهای کلان سلامت از سوی مقام معظم رهبری و همچنین برنامههای دولت، برنامه تحول سلامت با برنامههای خدمتی مختلف طراحی شد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز در این ارتباط در گفتوگو با خبرنگار فارس در این شهرستان با بیان اینکه حوزه سلامت از حوزههایی است که میتوان عملکرد دولت یازدهم را موفق ارزیابی کرد، اظهار کرد: طرح تحول نظام سلامت دارای سه مرحله است که مرحله اول طرح تحول در حوزه درمان بود، در این مرحله بستههای متعددی طراحی و اجرا شد.
اسماعیل ایدنی با اشاره به اینکه مرحله اول شامل کاهش هزینههای پرداختی توسط مردم، تهیه تجهیزات پزشکی در درون بیمارستانهای دولتی و دانشگاهی و عدم ارجاع بیمار به خارج بیمارستان بود، افزود: در این مرحله حتی اگر انجام خدمتی در یک بیمارستان مقدور نبود، بیمارستان موظف بود بیمار را به بیمارستان دیگری منتقل کند.
وی تصریح کرد: متاسفانه در سالهای اخیر هزینه پرداختی از جیب مردم به ۶۰ درصد رسیده بود که تهیه آن برای مردم مشکل بود که با اجرای این مرحله، این هزینه در شهرهای بزرگ به ۱۰ درصد و در روستاها و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر به پنج درصد کاهش یافت.
این مقام مسئول در ادامه با بیان اینکه برنامه کاهش هزینههای بیماران صعبالعلاج در این طرح گنجانده شده است، خاطرنشان کرد: با اجرای این طرح علاوه بر این، مشوقهای بسیار خوبی برای ماندگار شدن پزشکان در مناطق محروم با اجرای این فاز طرح تحول فراهم شده است.
ایدنی به برنامههای دیگر این طرح اشاره کرد و افزود: کاهش جراحیهای سزارین و رایگان کردن هزینههای زایمان طبیعی در همه بیمارستانها از برنامههای دیگر این طرح است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز گفت: با اجرای هتلینگ بیمارستانها، اتاق استراحت و سایر قسمتها برای رفاه حال بیماران و پرسنل در بیمارستان ایجاد شد.
*مرحله دوم طرح تحول سلامت به حوزه بهداشت
رئیس شورای عالی نظام پزشکی کشور در ادامه با تاکید بر اینکه در مرحله دوم طرح تحول سلامت به حوزه بهداشت پرداخته شد، افزود: در این مرحله هدفگذاری، ارتقای خدمات بهداشتی در روستاها و مناطق حاشیه کلانشهرها و تغییر راهبردی حوزه بهداشت برای غربالگری بیماریهای مزمن است.
ایدنی تصریح کرد: دانشگاه علوم پزشکی اهواز، در عرصه کنترل بیماریهای عفونی بسیار موفق بوده است اما با توجه به تغییر سبک زندگی بیماریهای دیگری همچون چاقی، افزایش مصرف غذاهای چرب و فستفودها، باعث افزایش انواع سرطانها و بیماریهای قلبی و عروقی شده است.
وی گفت: در مرحله دوم طرح تحول سلامت، برنامهریزی برای غربالگری بیماریهای قلبی و عروقی، چاقی، دیابت، پیشگیری از سرطان و مشکلات روانپزشکی انجام شده که در این مرحله، با تغییر راهبردهای بهداشتی سابق به سراغ این بیماری که ریشه در سبک زندگی شهری دارد پرداخته شده است.
*مرحله سوم طرح تحول سلامت
این مقام مسئول اظهار داشت: در مرحله سوم طرح تحول سلامت، به یک اختلال سیستمی که در حوزه سلامت وجود داشت پرداختیم، همچنین در این مرحله، مبنای دریافت و پرداختهای بدون ضابطه هزینههای بیماری را مورد بررسی قرار دادیم که خدمات پزشکی و تشخیصی در کشور تعرفهگزاری و شفافیت مناسبی نداشتند و به همین دلیل احتمال دریافت غیرقانونی وجه وجود داشت.
ایدنی تاکید کرد: کتابهای تعرفههای پزشکی موجود که مرجع تعرفهگذاری خدمات پزشکی هستند مربوط به سال ۶۴ است که بسیاری از خدمات در آن لحاظ نشده است و بیش از یکهزار و ۷۰۰ خدمت در کتاب تعرفهگذاری سابق وجود نداشت که این باعث اختلاف بین پزشک و بیمار میشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز، گفت: همچنین بسیاری از خدمات پزشکی بودند که زیر پوشش بیمه نبودند اما در کتاب جدید ارزشگذاری جدید همه خدمات در حوزه سلامت پیشبینی شده و برای هر خدمتی ارزش نسبی، سهم حرفهای پزشک و سهم بیمارستان لحاظ شده است.
وی افزود: با اجرای این طرح بسیاری از هزینههایی که مردم مجبور بودند از جیب خود پرداخت کنند و متحمل شوند زیر پوشش بیمه قرار میگیرد و در سالهای گذشته تعرفهها واقعی نبودند و امکان تخطی پزشکان وجود داشت.
*خدمات سلامت در جامعه پزشکی طبق این کتاب کدبندی شده است
ایدنی تاکید کرد: مسائل مالی بیش از ۹۵ درصد کسانی که خدمات بهداشتی ارائه میدهند با این تعرفهها تامین میشود که حدود ۷۰-۸۰ درصد شهروندان خوزستانی از بیمه تکمیلی استفاده میکنند که این بیمهها بخش زیادی از هزینهها را پرداخت میکنند و بیماران خوزستانی به لحاظ هزینههای درمانی تحت فشار قرار نمیگیرند.
وی تصریح کرد: با اجرای کتاب ارزشگذاری نسبی خدمات و مراقبتهای سلامت، سهم بیمار در شهرها از ۱۰ درصد به ۶ درصد و در مراکز روستایی از پنج درصد به سه درصد کاهش مییابد که این مهم در ایجاد رضایتمندی مردم بسیار تاثیرگذار است.
ایدنی با بیان اینکه در بخش خصوصی ۲۵ درصد هزینه دریافتی در بخش آزمایشگاهی کاهش مییابد، افزود: با تدوین این کتاب، بیمهها تعهدات مالی خود را افزایش دادهاند.
این مقام مسئول با تاکید بر اینکه همه خدمات سلامت در جامعه پزشکی طبق این کتاب کدبندی شده است و هر خدمتی کد مشخص دارد، گفت: این کتاب انعطافپذیر است و از مهر ماه مراکز بهداشتی و درمانی به مدت سه ماه فرصت دارند، نظرات خود را در مورد کدبندیها و تعرفهها اعلام کنند، همچنین در این کتاب بین کدها پنج فاصله کدی گذاشته شده که اگر خدمت جدیدی بنا باشد اضافه کنیم امکان آن وجود داشته باشد.
*تشکیل و پیگیری مراجع چندگانه برای رسیدگی به شکایات مردم در زمینه تخلفات
ایدنی با اشاره به اینکه در بحث نظارت، علت مبنایی و اصلی دریافت هزینههای غیرمتعارف یا همان به اصطلاح زیرمیزی توسط برخی پزشکان، نامناسب بودن تعرفههای درمانی است، افزود: با این تعرفههای جدید بستر دریافت غیرمتعارف هزینهها از مردم ریشهکن میشود، همچنین با ابلاغ این کتاب چون تعرفهها واقعیتر شده به هیچ وجه دریافت وجه غیر متعارف قابل قبول نیست و به همین دلیل به پیوست همین کتاب، پیوست نظارتی توسط سازمان نظام پزشکی تهیه شد که به تایید هیئت دولت هم رسیده است.
وی تصریح کرد: در این پیوست به تخلفات پزشکی که مربوط به دریافت هزینه غیرمتعارف از مردم است رسیدگی میشود و مجازاتی چون توبیخ و ابطال پروانه مطب نیز در نظر گرفته شده است.
ایدنی با بیان اینکه برای رسیدگی به شکایات مردم در زمینه تخلفات، مراجع چندگانه تشکیل و پیگیری میشود، اظهار کرد: بدین منظور سامانه کشوری برای این موضوع اختصاص داده شده است که بیمار میتواند شکایات خود را به این سامانه گزارش دهد.
ایدنی در پایان گفت: با اجرای کامل مرحله سوم طرح تحول، وضع رفاهی جامعه پزشکی و کارکنان و پرسنل حوزه سلامت بهبود پیدا میکند، زیرا که بخشی از درآمدهای بیمارستان تقریبا در حدود ۲۰ درصد به عنوان کارانه به پرسنل پرداخت میشود که با بهبود مسائل رفاهی پرسنل امیدواریم رضایتمندی مردم نیز افزایش پیدا کند.
منبع/ فارس