مهدیس منطقه ای در اهواز که هویت شهری آن معلوم نیست/ پاسکاری منطقه ای بین شهرستانهای اهواز و کارون
خورنا/ شهرستان شدن بدون مطالعه و شتاب زده کارون به عنوان منطقه ای که در قلب اهواز قرار داشت باعث شده منطقه کوی مهدیس که دقیقا بین این دو شهر قرار گرفته با چالش جدی مواجه شود به گونه ای که معلوم نیست این منطقه جزو کدام شهرستان بوده و کدام شهرداری باید به مردم ساکن در آن خدمات ارائه کند.
کوی مهدیس یکی از مناطقی است که این روزها در سردرگمی وعده های مسئولان شهری، به یک زباله دان بزرگ تبدیل شده و به همین دلیل بارها از طرف شهروندان این منطقه در اعتراض به تخلیه زباله ها و بوی تعفن فاضلاب ها اعتراض هایی شده است. در یک بازدید چند ساعته از جای جای این منطقه، با کوهی از انواع پسماند مواجه شدیم و البته همچنان کامیونهایی مشاهده می شد که برای تخلیه پسماندهای فضای سبز، زباله های شهری و نخاله های ساختمانی به دنبال زمین خالی می گشتند.
عبیات یکی از ساکنان این منطقه می گوید: چهار سال است که در کوی مهدیس زندگی می کنم، از زمانی که ساختمان های این منطقه فاقد فاضلاب بودند ما در این مکان ساکن هستیم؛ هر چند که در حال حاضر هم فاضلاب ندارد فقط برای تمام ساختمان های این منطقه چاه درست کرده اند.
منطقه مسکونی یا محل دفع پسماند
این شهروند ساکن کوی مهدیس با اشاره به وضع نامناسب معابر شهری و خاکی بودن اغلب آنها در این منطقه ادامه می دهد: بارندگی که شروع می شود گل و لای زندگی ما را فرا می گیرد. وقتی چاه بالا می زند بچه های ما غرق در چاه های فاضلاب می شوند. مدت چهار سال است که از طریق دستگاه های مختلف پیگیری می کنیم اما هیچ مسئول و متولی خاصی نیست که جوابگوی خواسته ما باشد و جلو این حجم تخلیه نخاله را بگیرد. از تمام مناطق زباله هایشان را در اینجا می ریزند به گونه ای که متاسفانه اینجا را با محل دفع پسماند اشتباه گرفته اند.
وی اظهار می کند: به دلیل قیمت پایین خانه در این منطقه ساکن شدم اما به علت شرایط موجود نزدیک یک سال است که ناچار شده ام همسر و فرزندانم را به خانه پدری ام ببرم تا در آنجا زندگی کنند. شرایط به گونه ای است که زمان خروج از خانه وقتی با این حجم زباله روبه رو می شویم، افسردگی می گیریم.
شکایت به کجا بریم؟
عبیات به کوه نخاله ها اشاره می کند و می افزاید: تمام این زباله های خشک را کنار بگذارید و اولین روز زمستان را در نظر بگیرید. باید ببینید اینجا چه وضعیت وخیم و غیر قابل زیستی پیدا می کند، هیچ خودرویی نمی تواند در این منطقه حرکت کند و عبور و مرور کاملا قطع می شود. این وضع هر سال بیشتر و بدتر شده اما کمتر نمی شود. به خیلی از نهادها هم مراجعه کرده ایم اما هیچ ارگان و نهادی مسئولیت منطقه را نمی پذیرد.
وی می گوید: بهداشت بارها آمده و از این اوضاع نا به سامان عکس گرفته است. شهرداری نیز همچنان عکس می گیرد اما هیچ اقدامی از سوی هیچکس صورت نمی گیرد و فعلا ما را مثل توپ فوتبال پاس می دهند بین شهرداری کارون و شهرداری مناطق اهواز. مانده ایم که کجا شکایت کنیم؟
ماشین های تخلیه نخاله باید توقیف شوند
یکی دیگر از کسانی که در این منطقه مشغول کار است، می گوید: کنترل شدن این مسئله بودجه زیادی نمی خواهد، نظارت، بررسی و نیروی اجرایی بایستی با در نظر گرفتن قانون از ورود ماشین ها برای تخلیه زباله جلوگیری کنند.
وی عنوان می کند: بارها شده که می خواستم جلوی تریلی هایی که در این محل، زباله و نخاله های ساختمانی خود را خالی می کنند را بگیریم و با قرار دادن ماشین پشت تریلی مانع شوم اما راننده های تریلی با قلدری می گویند: «اگر کنار نروی زباله ها را روی ماشینت می ریزم و ماشینت را له می کنم.
این شهروند تصریح می کند: تخلیه نخاله در جایی که مردم زندگی می کنند کار غیر قانونی، غیر اصولی و غیر انسانی است، اما کسی کاری با این قبیل افراد ندارد و در واقع نمی خواهند کاری انجام دهند. شهرداری علاقمند است که نخاله ها در این جا تخلیه شود و گرنه برخورد با این اقدام کاری ندارد. ماشین اجرائیات می تواند به مدت یک یا دو ماه در این منطقه حضور پیدا کرده و جلوی تخلیه نخاله ها را بگیرد، اگر چهار تریلی توقیف شود، تریلی پنجم دیگر جرات تخلیه نخاله هایش را در این منطقه پیدا نمی کند.
یک منطقه در محدوده دو شهرستان
معاون عمرانی فرمانداری کارون نیز بر صحبت های شهروندان صحه می گذارد و با بیان این که محدوده منطقه مهدیس مشخص نشده است، می گوید: مکاتباتی در این خصوص انجام شده که در حال پیگیری است.
فرهاد سعادت با اشاره به اینکه بخشی از کوی مهدیس زیر نظر شهرداری کارون و بخشی زیر نظر شهرداری مناطق اهواز است، بیان می کند: باید در این راستا اقدام موثری انجام شود چرا که با شروع روزهای بارانی، ساکنان این منطقه با مشکلات عدیده ای مواجه می شوند.
وی می افزاید: مشکل مهدیس این است که در گذشته خدمات و زیرساخت های آن انجام نشده بود و ساختمان سازی ها شروع شد و اکنون می خواهند خدمات آب و فاضلاب، برق و انشعابات را به شهروندان ارائه دهند که این امر هزینه هنگفتی نیاز دارد
معاون عمرانی فرمانداری کارون عنوان می کند: وقتی بهمنی رئیس کل بانک مرکزی بود حدود ۱۰۰ میلیارد تومان پول فاینانس برای رفع مشکلات اهواز اختصاص داد که مبلغ ۶۰ میلیارد تومان آن به منطقه کوی مهدیس و ۴۰ میلیارد تومان از این مبلغ برای اهواز اختصاص داده شده بود اما متاسفانه به دلیل بالا بودن رقم آن عملیاتی نشد.
کمبود اعتبارات مانع رفع مشکل
سعادت با بیان اینکه اگر بخواهیم زباله ها را در سطح منطقه کوی مهدیس نریزیم، باید فکری به حال تخلیه زباله ها بشود، عنوان کرد: شهرداری و ادارات برای رفع مشکل بهداشت محیط زیست تلاش می کنند اما به دلیل وسیع بودن منطقه و فراوان بودن نخاله ها، هزینه سنگین می خواهد که نبود و کمبود اعتبارات باعث می شود اقدامی در این راستا صورت نگیرد.
وی در پاسخ به اینکه زباله های شهری و نخاله های ساختمانی را مردم می ریزند یا شهرداری و ادارات؟ عنوان می کند: احتمالا شهرداری های مناطق اهواز برای این که سطح زمین را برای انجام کاری بالا بیاورند، این اقدام را انجام دهند. نخاله های شهر کارون نیز پشت روستای کواتِر تخلیه می شود.
تخلیه نخاله در مناطق مسکونی خلاف قانون است
مدیر کل حفاظت از محیط زیست خوزستان نیز در خصوص مدیریت نخاله های ساختمانی می گوید: با توجه به این که محیط زیست کارون زیر مجموعه محیط زیست اهواز است، در کارگروه مدیریت پسماند این شهرستان، مباحث زیست محیطی مورد بررسی قرار می گیرد.
احمدرضا لاهیجان زاده، شهرداری ها را مسئول مدیریت نخاله های ساختمانی می داند و می افزاید: این قانون مدیریت پسماند است که در کل کشور پیش بینی و اجرا شده است.
وی با بیان این که شهرداری ها مکان هایی را برای تخلیه نخاله های ساختمانی در نظر می گیرند، تصریح می کند: اگر درمنطقه کوی مهدیس، تخلیه نخاله صورت گرفته، این خلاف مقررات است.
منطقه پاکسازی شود
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان اهواز با بیان اینکه در این تقسیمات شهری در خصوص این منطقه مانده ایم، در خصوص اقدامات در نظر گرفته شده این شهرستان می گوید: در جلسه کارگروه پسماند اهواز نقاط مورد نظر بررسی و مطرح شد و مقرر شد معاونت خدمات شهری با زیر مجموعه خود مناطق را پاکسازی کنند، که تا به امروز گزارش جدید مبنی بر پاکسازی و عدم پاکسازی به دستمان نرسیده است.
علی بنی عگبه با بیان اینکه معاونت خدمات شهری شهرداری اهواز در جلسه مذکور حضور داشتند، اظهار می کند: معاونت خدمات شهری عنوان کرد: پاکسازی وظیفه سازمان خدمات موتوری و سازمان پسماند است و با توجه به این که معاون خدمات شهری بر قضایا مشرف بود، مقرر شد که منطقه کوی مهدیس پاکسازی شود.
بر اساس این گزارش قصد داشتیم با معاونت خدمات شهری شهرداری اهواز گفتگویی برای مشخص شدن این وضعیت داشته باشیم که وی عنوان کرد این موضوع به شهرداری منطقه هشت مربوط می شود و شهردار این منطقه باید پاسخگو باشد.
شهردار منطقه هشت اهواز نمی تواند دخالت کند
شهردار منطقه هشت اهواز نیز با بیان اینکه منطقه کوی مهدیس جزو محدوده شهرستان کارون است و شهرداری کوت عبدالله از زمانی که منطقه کوت عبدالله از اهواز جدا شد در این منطقه پروانه صادر می کند و عوارض دریافت می کند، اظهار می کند: شهرداری منطقه هشت نمی تواند هیچ دخالتی در فعالیت های کوی مهدیس داشته باشد.
قاسم الهایی به این گفته مسئولان شهرستان کارون که «نخاله های ساختمانی و پسماندهای فضای سبز را پیمانکاران شهرداری منطقه هشت در این منطقه تخلیه می کنند» واکنش نشان می دهد و تصریح می کند: به ما ثابت کنند چنانچه از شهرداری منطقه هشت ماشین تخلیه نخاله را دیده اند و مدرکی دال بر تائید این موضوع دارند، اعلام کنند، در آن صورت جوابگو هستیم و اگر هم این منطقه را تحویل شهرداری منطقه هشت بدهند و جزو محدوده قانونی این شهرداری بشود، مشکلات خدماتی این منطقه را در مدت دو ماه حل می کنیم.
تخریب بدون مجوز نداشتیم
شهردار منطقه یک شهرداری اهواز نیز خود را از این موضوع تبرئه می کند و می افزاید: متولی تخلیه نخاله های ساختمانی سازمان خدمات موتوری شهرداری اهواز است که برای ساماندهی نخاله ها برنامه هایی را در نظر گرفته اند.
مسعود محمد شفیع پور اظهار می کند: شهرداری منطقه یک تخریب بدون مجوز نداشته و هر جایی که تخریب شده با مجوز بوده و محل تخلیه نیز مشخص شده است، همچنین نماینده ای نخاله را تخلیه می کند نیز باید مجوز تخلیه را مهر تائید بزند تا زباله ها تخلیه شود.
وی با بیان اینکه هیچ نهاد یا سازمانی در شهرداری مسئول نظارت و پیگیری برای اخذ مجوز تخریب برای ساختمان سازی نیست، اظهار می کند: هر مسئولی که در شهرداری نشسته وظیفه اش دادن مجوز برای تخریب ساختمان است.
شفیع پور تصریح می کند: برای تخریب بدون مجوز یا تخلیه بدون مجوز و بدون نظارت شهرداری باید جریمه سنگین در نظر گرفته شود.
گفتنی است زباله ها، تخلیه فاضلاب ها، وجود چاه ها، نخاله های ساختمانی و درخت های بریده شده در جای جای خیابان هر انسانی را وادار به این می کند که از مسئولان منطقه بپرسد چه اقدامی در این راستا انجام داده اند؟ با توجه به این که شهرداری کارون از پیمانکاران و ساختمان سازان عوارض دریافت می کند، قطعا بایست در این زمینه خدماتی هم به شهروندان ارائه دهد.
مهدیس مدفن ۲۰ ساله زباله ها
شهردار شهر تازه تاسیس کوت عبدالله در محدوده شهرستان کارون، کوی مهدیس را از محدوده این شهرداری عنوان می کند و اظهار می دارد: از نظر خدماتی جزو شهرداری کارون است اما نخاله ها متعلق به امروز و دیروز نیستند.
محمد عبیاوی با بیان اینکه به این دلیل که این منطقه خالی از سکنه بوده، اظهار می کند: ۲۰ سال است نخاله های غرب و شرق اهواز و مناطق هفت، هشت و یک به کوی مهدیس هدایت می شد و هنوز ادامه دارد.
وی می گوید: تمهیداتی با سازمان خدمات موتوری شهرداری اهواز اندیشیده شده که مقرر شد اکیپ های نظارتی برای این منظور در نظر گرفته شود تا گود برداری و تخریب ساماندهی شود.
واقعیتی به نام نظارت ضعیف
عبیاوی تصریح می کند: نخاله های ساختمانی توسط پیمانکاران ریخته می شود، بارها خودروها توقیف شده اند و اسامی پیمانکاران را به سازمان خدمات موتوری اعلام کردیم اما نظارت ضعیف است و این یک واقعیت است.
وی ادامه می دهد: شهردار یک منطقه نمی تواند بگوید تخلیه نخاله در منطقه مذکور ندارم چون محل دیگری برای تخلیه نخاله ندارد. محل های تخلیه، محل هایی هستند که با شهر فاصله زیادی دارند و هیچکدام از پیمانکاران حاضر نیستند این فاصله را طی کنند و کنترلی هم روی این پیمانکاران نمی شود، بایستی یک اکیپ نظارتی قوی روی کار پیمانکاران که گود برداری و نخاله برداری انجام می دهند، نظارت کند تا این معضل ایجاد نشود.
وی با بیان اینکه قبلا یک نظارت نسبی روی پیمانکاران بود، تصریح می کند: در دو سال گذشته به دلیل دوگانگی در تصمیم گیری نظارت بین سازمان پسماند و سازمان خدمات موتوری معضل منطقه دو چندان شد که البته طی هماهنگی با سازمان موتوری قرار بر این شد که پاکسازی کلی از منطقه انجام شود اما اگر این پاکسازی انجام شد حتما مناطق یک و هشت باید نظارت داشته باشند که محلی را برای تخلیه نخاله پیمانکاران تعیین کنند و مامور نظارتی برای پیمانکار داشته باشند.
عبیاوی در ادامه می گوید: سازمان خدمات موتوری در حال پاکسازی از شهرک اکباتان از محدوده شهرداری منطقه چهار است که نخاله ها را به گودال های معرفی شده هدایت می کند، بعد از آن قرار است در مهدیس مستقر شوند و پاکسازی صورت بگیرد.
وی می گوید: در شهرداری اهواز باید مکانیزمی برای نظارت بر نخاله های شهری تعریف کنند و نظارت کافی داشته باشند حتی اگر به صورت کامل پاکسازی کنیم و نظارتی نباشد مجددا این اتفاق می افتد، در حوزه شهرداری کارون گشت هایی فعال شده است که از تخلیه نخاله این خودروها جلوگیری شود.
نخاله ها که از آسمان نمی آیند
وی در پاسخ به اینکه شهردار منطقه هشت اعلام کرده ماشین تخلیه نخاله در کوی مهدیس ورود نکرده، می گوید: شهرداری خودرویی به اسم خودروی شهرداری ندارد و تمام خودروهایش استیجاری و شخصی هستند.
عبیاوی با بیان اینکه، نخاله ها از آسمان که نمی آیند، عنوان می کند: با توجه به این که شهرداری، پیمانکار فضای سبز و پیمانکار ساختمانی دارد، نخاله ها توسط پیمانکاران مناطق یک و هشت شهر اهواز با ماشین های شخصی به این منطقه ریخته می شوند که البته هدف ما این نیست که کدام شهرداری مقصر است، این یک معضل چندین ساله در شهر اهواز است که هنوز ادامه دارد و باید یک مکانیزم اجرایی و کنترلی برای نظارت صحیح بر نخاله های ساختمانی و پسماندهای فضای سبز تعریف شود و محل دفن نخاله در کنار آن ها باشد، شهرداری کارون هم آمادگی این را دارد که با کنترل منطقه در پاکسازی به سازمان خدمات موتوری کمک کند.
انتظار می رود شهرداران مناطق با همکاری نهادهای مربوطه بایستی هر چه سریعتر نسبت به جمع آوری نخاله های ساختمانی در محدوده کوی مهدیس و اطراف آن و همچنین نصب تابلوهای هشدار دهنده به افراد خاطی اقدام کنند و با هر وسیله و خودرویی که اقدام به ریختن نخاله های ساختمانی در محدوده شهر کند برخورد کنند.
ساکنان این منطقه زمستان هایی سخت را پشت سر گذاشته اند و دوباره زمستان نزدیک است ولی به نظر می رسد با این ناهماهنگی مسئولان شهرستانهای کارون و اهواز آنها باید چشم انتظار یک زمستان کابوس دیگر باشند.