گپی با شهردار کلان شهر اهواز/ دکتر بهنام کرمی
خورنا: دکتر بهنام کرمی در مطلبی که برای خورنا فرستاد، نوشت: ضمن آرزوی موفیت برای شهردار جدید اهواز، سید خلف موسوی، نکاتی چند پیرامون معضلات و مشکلات کلان شهر اهواز را با هم مرور خواهیم کرد. باشد فردای زیبا تر را برای شهرمان به همت شهردار جدید و همکارانشان داشته باشیم.
کلان شهر اهواز می بایست نماد توسعه و پیشرفت شهرهای کشور باشد. امری که به واسطه شهرداران سابق تحقق نیافته و به جای اینکه از این منظر دارای مقام باشد از نظر چالش های بین شورا و شهردار در کشور رتبه نخست را کسب کرده بود.
در این گپ قصد ورود به چالش ها و بیان چراها نداریم لذا از منظر علت یابی مواردی چند مطرح می گردد امید است از منظر نخست به شهر نگریسته شود تا برای بهبود کیفیت زندگی شهروندان تاکید بر شهر گرایی را به جای شهر نشینی در دستور کار قرار داد.
معضلات کلان شهر اهواز عبارتست از :
۱- عدم توجه به مدیریت واحد شهری: ضرورت تحقق مدیریت شهری کار آمد و پایدار آن است که کل امور محلی سیستم شهر را با برنامه ریزی، سیاست گذاری، هدایت، ساماندهی، نظارت و هماهنک کرد؛ بنابراین اموری چون تهیه طرح های توسعه شهری، مدیریت زمین و مسکن، امور آموزش و پرورش، حمل و نقل، بازیافت، مدیریت اسکان غیر رسمی، نواحی قدیمی شهر، گردشگری، امور فرهنگی، محیط زیست و … جزئی از وظایف محلی است که در حوزه فعالیت شهرداری ها و شوراها هستند. اینکه شهرداری خود را مبرا از این امور می داند ناشی از عدم درک حوزه فعالیتش می باشد.
۲- حاشیه نشینی: باید اذعان داشت که بحران حاشیه نشینی در اهواز در حال گسترش می باشد و احداث شهر های جدید دردی از این معضل دوا نخواهد کرد. آسیب شناسان اجتماعی زنگ خطر را به صدا در آورده اند. فقر، تنگدستی، بیکاری و احساس بی هویتی این مناطق را به جرم خیز ترین مناطق شهری در آورده است. حاشیه در حال گسترش است؛ گسترش از حاشیه به متن، هشداری است که باید جدی گرفته شود.
۳- بافت فرسوده: بافت های فرسوده به عنوان یک قابلیت شهری می بایست مورد توجه خاص و هوشمندانه قرار گیرند تا بتوان از همه ظرفیت ها و قابلیت های آن درجهت توسعه شهرنشینی استفاده کرد.
۴- مشکلات حمل و نقل: پیچیدگی ترافیک اهواز روز به روز گوی سبقت را از اقدامات شهرداری ها و دستاوردهای آنان می رباید و همواره جلوتر از راه حل ها حرکت می کند. مدیران شهری در تکاپوی حل مساله، تدابیر و سیاست های گوناگونی اتخاذ می کنند که غالبا به صورت مسکن های مقطعی، مدت زمانی بیماری را التیام می بخشد. معضل ترافیک اهواز اگر چه ویژگی های خاص خود را داراست، لیکن در کلیت عام خود جدا از مسائل و ویژگی های ترافیک در دیگر کلان شهرهای جهان و خصوصا جهان سوم نیست.
۵- کمبود فضای سبز در مناطق مختلف شهر: برخی از مهم ترین معیارهای زمین آرایی در انسجام فضایی، فضاسازی، نظم و تنوع، تکرار، سازگاری، مردم مداری، حداقل دخالت و تجاوز به شرایط طبیعی، راحتی دسترسی و حرکت و اصول زیباشناسی است. موفقیت ساز و کار مدیریت فضاهای سبز شهری مستلزم رعایت اصول ارتقای نقش مردم، ارتقای بهره وری اکولوژیکی فضای سبز شهری و ارتقای بهره وری اجتماعی فضاهای سبز شهری میباشد.
۶- سیستم فاضلاب شهری: مایه بسیار تاسف است که حداکثر بارندگی ۲۳۵ میلی متر در سال اهواز با پراکنش ناپیوسته بلایی بر سر این شهر می آورد که ریز گردها را توانش نیست. براستی چرا؟
امید است با بررسی اصولی ساختار ارائه شده برای فراهم نمودن بستر فعالیت های هدف مند در حوزه شهری گام اصولی برای ارتقای کیفیت زندگی شهروندان برداشته شود .