تشنگی نخلستان‌ها و کوچ کشاورزان خوزستانی

خورنا: قصه تلخ خشکسالی، گرد و غبار و شوری آب چند سالی ا‌ست که نخلستان‌های خوزستان را به نابودی کشانده است.

به گزارش خورنا؛ استان خوزستان از دیرباز با برخورداری از رودخانه‌های بزرگ و پرآبی چون کارون مهد کشاورزی در کشور بوده است و کشاورزان بسیاری را پرورش داده است.

بسیاری از مردم پیش از جنگ تحمیلی در این مرز و دیار مشغول کار کشاورزی بودند و نخیلات مستعد و باروری این استان را نسبت به سایر استان‌ها متمایز و پررونق‌تر کرده بود.

با آغاز جنگ تحمیلی و مهاجرت تعداد زیادی از خوزستانی‌ها به سایر نقاط کشورمان، کسب و کار کشاورزی در این منطقه رو به افول نهاد و البته نخلستان‌های بی‌شماری در آتش سوختند و نیست و نابود شدند.

گرد و غبار و خشکسالی نیز در چند سال اخیر به عوامل اشاره شده افزوده شد و بخش کشاورزی استان خوزستان را به‌ویژه در شهرهای جنوبی استان خشکانده است.

بر اساس این دو عامل موثر بر تولید و کیفیت محصول خرما در استان نیز به نخلستان‌های شهرهای آبادان و خرمشهر خسارات سنگینی وارد شده است و به جرات می‌توان گفت امروزه خشکسالی و گرد و غبار به شدت تولید و صادرات خرمای استان را  تهدید می‌کنند.

و علاوه بر این‌ها شوری آب نیز باعث شده که پاجوش‌های نخیلات خرمای کشت شده از بین بروند.

*بستن انهار نخیلات را خشکانده است

یکی از نخلداران اروندکناری در همین راستا در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در این منطقه اظهار کرد: بستن انهار بسیاری از نخیلات ما را خشکانده است زیرا با مشکل شدید بی‌آبی مواجه هستیم.

م.آلبوغبیش تصریح کرد: تمام زندگی و معیشت ما نخلداران از فروش خرما و سایر محصولات به دست آمده از نخل‌هایمان است و اگر برای آبیاری مزارع‌مان با چنین مشکلات بی‌آبی و کمبود آب مواجه باشیم باید چه کنیم؟!

وی ادامه داد: از مسئولان شهری و استانی عاجزانه می‌خواهیم در این خصوص، کشاورزان به‌ویژه نخلداران را حمایت کنند زیرا در غیر این‌صورت دیگر کسب و کاری برای درآمدزایی نخواهیم داشت.

دیگر نخل‌دار اروندکنار خاطرنشان کرد: تاکنون بسیاری از نخیلات خرما به طور کامل از بین رفته و خسارات زیادی به نخلداران آبادانی و خرمشهری وارد آورده است.

* شوری آب دیگر معضل

احمد.ر اضافه کرد: همچنین آب رودها که شوری آن از حد طبیعی بالاتر رفته، باعث بی‌کیفیتی محصول استراتژیک خرما شده است.

وی تصریح کرد:‌ بحث خشکسالی در این چند سال اخیر از مباحث مهم و روز کشورمان است که بسیاری را به خصوص در زمینه اقتصادی دچار مشکل ساخته است که در اولویت آنها می‌تواند بخش کشاورزی باشد.

این کشاورز آبادانی عنوان کرد: در این راستا تدابیر بسیاری از سوی مسئولان و کارشناسان ارائه شده است اما متاسفانه روند خشکسالی آسیب‌های زیادی را در بخش کشاورزی به همراه خود آورده است.

دیگر کشاورز شادگانی افزود: باید سهمیه آب به اراضی دارای کشت‌های مستمر همچون نخیلات که قابلیت کشت مجدد ندارند، اختصاص یابد.

ک.تمیمی گفت: کاهش درآمد کشاورزان و ادامه روند خشکسالی و نرساندن آب به نخلستان‌های خوزستان باعث انتقال مردم این منطقه به دیگر استان و یا شهرها شده است.

وی در پایان عنوان کرد: از مسئولان انتظار داریم مشکلات نخلداران و خشکسالی نخلستان‌های آنان را بیش از پیش دریابند.

*وزارت نیرو و جهاد کشاورزی بی‌توجهند

در این خصوص گفت‌وگویی با نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی انجام داده‌ایم که ماحصل آن را در زیر می‌خوانید.

محمد سعید انصاری در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در آبادان اظهار کرد: کشاورزان خوزستانی به چند دلیل با مشکل آبیاری اراضی کشاورزی به‌ویژه در نخلستان‌ها روبه‌رو هستند و دست و پنجه نرم می‌کنند.

وی ادامه داد: نخستین دلیل این مشکلات مربوط به بستن آب کارون از سدهای بالا دست است.

نماینده مردم آبادان در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: متاسفانه مسئولان امر به جای اینکه آب را دشت حاصلخیز خوزستان سرازیر کنند، آن را قطع کرده‌اند و همین امر مشکلات زیادی را برای بخش کشاورزی استان ایجاد کرده است.

وی ادامه داد: تاکنون هیچ‌کس آن چنان که باید و شاید مشکلات آب کشاورزی استان را پیگیری نکرده است.

انصاری با بیان این با مشکل کمبود و نبود آب کشاورزی در اراضی کشاورزی به‌ویژه نخیلات استان، مشکلات کشاورزان چندین برابر شده است، افزود: کوچ بسیاری از کشاورزان خوزستانی از استان نیز به دلیل همین مشکلات است.

وی با اشاره به دومین دلیل مشکل آبیاری اراضی کشاورزی به‌ویژه نخیلات استان اظهار کرد: عدم توزیع صحیح و بهینه آب کشاورزی دیگر مشکل این بخش در خوزستان است.

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی بیان کرد:‌ وزارت نیرو باید آب مورد نیاز را تامین و وزارت جهاد کشاورزی آن را به درستی بین اراضی کشاورزی توزیع کند تا مشکلات این‌چنینی بخش کشاورزی استان را دچار آسیب نکند.

وی همچنین اضافه کرد: متاسفانه در دولت‌های نهم و دهم مشکلات کشاورزان به اوج رسید و امیدواریم با روی کار آمدن رئیس جمهور جدید و وزاری جدید نیرو و جهاد کشاورزی این مشکلات حذف شده و یا به حداقل برسند.

انصاری تصریح کرد: مطمئنا تعالی بخش کشاورزی به مراتب توسعه اقتصادی و تحقق پیشرفت سایر بخش‌ها را به همراه خواهد داشت که با توجه به ظرفیت‌های بالای استان باید مسئولان به این امر توجه بیشتری کنند.

* زمانی که کارون پر آب بود …

زمانی کارون جزو پر آب‌ترین رودخانه‌های کشور بود اما امروز …

یادمان نرود نخیلات خوزستان از سرمایه‌های ملی‌ کشور هستند و ادامه این روند آبیاری، در سال‌های آینده ضرر بسیاری به نخیلات استان وارد می‌سازد.

امید است با توجه مضاعف مسئولان استانی و ملی به بخش کشاورزی استان و رفع مشکلات آبیاری به‌ویژه در نخلستان‌ها، بیش از پیش شاهد حمایت از کسب و کار نخلداران و رونق مضاعف در این زمینه بود و هم اینکه در خصوص توسعه تولید و صادرات خرما و فرآورده‌های آن بتوان ارتقا و تعالی بیشتری را شاهد بود.

…………………………..

گزارش از مریم خبازی – فارس

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *