هشدار دامپزشکی خوزستان درباره چرای دام در مناطق آلوده به کود اوره
به گزارش خورنا و به نقل از اداره کل دامپزشکی استان خوزستان، با توجه به لزوم آگاهی بخشی به دامداران و دامپروران در زمان چرای آزاد درباره مسمومیت دام با کود مغذی اوره و یا سایر منابع نیتروژن غیر پروتئینی، شایان ذکر است دامداران به موارد ذیل توجه کنند:
۱. کود اوره و سایر منابع نیتروژن غیر پروتئینی از کودهای مغذی کشاورزی است که در این فصل از سال به منظور تقویت خاک و غنی سازی مزارع کشاورزی از آن استفاده میشود و در مزارع اغلب با حل کردن مقادیر قابل توجهی کود در استخرهای ذخیره سازی آب، برای کود دهی مزارع اقدام میشود که در صورت دسترسی دامها به این منابع آبی، شاهد مسمومیت و در پارهای مواقع تلفات ناشی از مسمومیت در دامها رخ خواهد داد.
۲. این مسمومیت، نوعی رخداد بیماری حاد در اثر مصرف مقادیر بالای نیتروژن غیرپروتئینی که اغلب با تلفات بسیار سریع و گسترده در نشخوار کنندگان همراه میشود که دامها پس از مصرف منابع آلوده به کود اوره، علائمی از جمله لرزش عضلانی، تشنج، خروج آب و کف از دهان و بینی و زمین گیری را از خود بروز میدهند و در نهایت تلف میشوند.
۳. علائم مسمومیت میتواند ظرف ده دقیقه پس از مصرف و یا بلع اوره رخ دهد و شامل درد شکم، ایجاد کف در دهان و بینی، لرزش عضلات، ضعف و مرگ بروز نماید که برای کاهش موارد مرگ و میر باید سریعا دامها را از دسترس منبع کود دور کرده و برای دامهایی که وضعیت مناسبت تری دارند با مراجعه به مراکز درمانی دامپزشکی و انجام پروتکلهای درمانی زیر نظر دکتر دامپزشک نسبت به درمان اقدام گردد.
۴. الزامیست کشاورزان هنگام استفاده از کودهای شیمیایی و حصول اطمینان دامداران از آلوده نبودن منابع آبی و غذایی دامها به کودهای شیمیایی، نقش موثری در جلوگیری از مسمومیت دام دارد لذا دامداران باید با توجه به سمپاشی باغها و مزارع با سموم شیمیایی از وضعیت مراتع قبل از ورود دامها به این مناطق نیز اطلاع حاصل نمایند.
۵. دامداران باید تدابیر پیشگیرانه برای اجتناب از مصرف آبهای آلوده به کود اوره کشاورزی در گلههای دام خود اتخاذ نمایند.