یک فعال اقتصادی: کریدور شمال – جنوب یک کریدور کاغذی است
به گزارش خورنا فاطمه مقیمی، فعال اقتصادی حوزه لجستیک و حمل و نقل در مورد پروژه گذرگاه بینالمللی شمال – جنوب که شامل ۱۳ کشور جمهوری آذربایجان، جمهوری بلاروس، بلغارستان، ارمنستان، هند، ایران، قزاقستان، قرقیزستان، عمان، روسیه، تاجیکستان، ترکیه و اوکراین است به تجارت نیوز، گفت: استفاده ازاین کریدور ملزوماتی دارد؛ از جمله اینکه مناسبات سیاسی بین کشورها باید در راستایی باشد که برای سپردن کالاهای خود برای گذر از این کریدور، به یکدیگر اعتماد داشته باشند. یعنی باید قوانین و مقررات کشورها، متعارف و همسو با تجارت بینالملل باشد.
به گفته او، موضوع دومی که باید مورد توجه قرار گیرد، بحث مربوط به زیرساختهای لازم مثل جاده، ریل و وسایل نقلیه است که در کشور مغفول مانده. این فعال اقتصادی توضیح داد: در حال حاضر هیچ کدام از این موارد را نداریم و فقط کریدور شمال – جنوب کاغذی داریم؛ یعنی این کریدور را فقط روی کاغذ داریم، اما زیرساختهای لازم از جمله قوانین و مقررات همگن با دنیا، زیرساخت ریلی و روابط خوب سیاسی فراهم نیست. اگر همه اینها را داشته باشیم تازه باید به دنبال جذب کالا برویم.
مقیمی با بیان اینکه در حال حاضر برخی کشورها از جمله ترکیه در حال تعیین راههای جایگزین، بدون حضور ایران، برای انتقال کالا هستند، گفت: در این شرایط، کالاهایی که از مسیر چین وارد منطقه میشده، از مسیری غیر از ایران منتقل میشود و آمارها حاکی از افت انتقال کالا از ایران است. البته کریدورهای دیگری هم به جز کریدور شمال – جنوب میتوانسته از ایران عبور کند.
وی با بیان اینکه کریدور شمال – جنوب از میان کشورهای مسیر مثل هند، ایران و روسیه، میتوانست بیشترین منافع را شامل ایران کند، چراکه بیشترین مسیر آن از خاک این کشور گذر میکرد، تصریح کرد: اما ما حتی نتوانستیم ریل آستارا- انزلی یا جادهها را تکمیل کنیم یا عمر متوسط ناوگان را کاهش دهیم.
مقیمی با بیان اینکه هنوز قوانین و مقررات موازی در کشور اصلاح نشده و در موارد مختلف با بخشنامهها و آییننامههای متعدد جلوی ترانزیت گرفته شده است، تصریح کرد: بخش ترانزیت متولی مشخص ندارد و نمیتوان گفت یک دستگاه متولی ترانزیت است و بقیه حق ورود ندارند.
چرا حضور بخش خصوصی در تفاهمنامهها مهم است؟
وی با بیان اینکه در مرزها چندین سیستم رصدکننده عملیات ترانزیتی و موارد مربوط به بازرسیهای مختلف وجود دارد، گفت: ما دنبال روانسازی ترانزیت هستیم، اما آیا در اجرا این موضوع محقق میشود؟
مقیمی با بیان اینکه علاوه بر همه این موانع و مشکلات، بحث تحریمها نیز مطرح است، تصریح کرد: در رابطه با تصمیم اخیر آذربایجان برای اتصال ریلی آذربایجان به نخجوان، ابلاغیه، اطلاعیه یا آییننامه اجرایی منتشر نشده است، اما همه این موارد میتواند برای ایران فرصت باشد. همانطور که ترکیه هم از این فرصتها استفاده کرده است. اگر بحث اقتصاد از سیاست جدا شود و احترام به بخش خصوصی را برای حضور در موارد مربوط به تفاهمنامهها ببینیم، به موقع میتوانیم از این فرصتها استفاده کنیم؛ اگر حضور بخش خصوصی در تفاهمنامهها پررنگ شود، حتی اگر ممانعت سیاسی پیش بیاید، بخش خصوصی با اهرم حضور اجرایی خود میتواند کار را جلو ببرد.