حال و هوای بهاری این روزهای تالاب شادگان
خورنا: تالاب بینالمللی شادگان از جمله جاذبههای گردشگری طبیعی خوزستان به شمار میروند.
تالاب بینالمللی شادگان در جنوب خوزستان با وسعتی برابر با ۴۰۰ هزار هکتار متشکل از عرصههای آب شیرین، شور و لب شور است که شهرستان شادگان و روستاها و نخیلات آن را چون نگینی دربرگرفته است.
از این مقدار مساحت تالاب پهنهای در حدود ۳۲۷ هزار هکتار از آن به لحاظ داشتن طبیعت بهتر و تنوع زیستی قابل توجه طبق مصوبه شورای عالی حفاظت محیط زیست در سال ۱۳۵۱ به نام پناهگاه حیات وحش شادگان جزو مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محیط زیست به ثبت رسید.
تالاب شادگان از تالابهای نادر و مهم کشور است که به رغم فصلی بودن بخش آب شیرین آن، آب شور تالاب به دلیل متصل بودن به خورها و خلیج فارس، دایمی و پرآب است. بنابراین اکوسیستم و گیاهان و جانوران و به طور کلی تنوع زیستی در ۲ محیط را میتوان در آن ملاحظه کرد.
در این تالاب پوشش گیاهی زیبایی از “چولان ” (گبن )، “بردی “، “نی ” و ”علف شور” دارد و بیش از ۱۵۰ گونه پرنده شاخص و حمایت شده نظیر “اردک مرمری “، “تنجه”، “گیلانشاه خالدار”، “فلامینگو”، “اردک سرسفید”، “لیکوتالابی” و نیز ماهیانی نظیر “شیربت”، “بنی”، “کپور”، “بیاح “، “شانک” در آن به وفور یافت میشوند. همچنین لاک پشت فراتی (لاک نرم ) از جمله گونههای جانوری زیبای موجود در این تالاب است.
طبق آمار رسمی ۲۶۰ گونه پرنده از جمله ۱۷۵ گونه پرنده مهاجر در فصول مختلف در این تالاب زندگی میکنند و همه ساله در فصل مهاجرت پرندگان گوناگونی از سیبری و دیگر نقاط سردسیر برای زمستان گذرانی و زاد و ولد در این تالاب فرود میآیند که تجمع آنها در نقاط مختلف تالاب و حتی آبگیرهای کنار جاده اصلی مناظر بدیعی در کنار آب پدید میآورد.
این پرندگان مانند مرغابی، غاز و درنا به دلیل سرمای شدید مناطق شمالی، تالابها و زیستگاههای خوزستان را برای گذراندن فصل زمستان انتخاب میکنند. اردکها، شکاریها، حواصیلها، کاکاییها، باکلان، فلامینگو، کشیم و کنار آبچر از انواع پرندگان این تالاب هستند.
پرندگان مهاجر به تالاب دو گونهاند؛ پرندگان مهاجر تابستانه که معمولا مهاجرتی شرقی ـ غربی دارند و به منظور زاد و ولد وارد خوزستان میشوند مانند انواع کوکر (باقرقره) و کبوتر و در دیگر مهاجران زمستانه که مهاجرت شمالی ـ جنوبی دارند.
روستاییان بومی حاشیه این تالاب مردمی خونگرم و صمیمی هستند که اکثرا به زبان عربی سخن میگویند. با هماهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان روستای “رگبه” به عنوان روستای نمونه و پایگاه گردشگری تالاب تعیین شده و افرادی در زمین راهنمایی و ارایه خدمات مورد نیاز به گردشگران تعیین شدهاند.
همواره میتوان قایقهایی با قایقرانان نوجوان را در کنار آب منتظر یافت که با کمترین توقعی و مختصر اشارهای “مردیهای” (پاروهای مخصوص) قایقها را به آب انداخته و روح انسان را برفراز پهنه وسیع تالاب با رقصی بانشاط پرواز میدهند.
مناظر بسیار زیبا به ویژه در فصل بهار و اواخر زمستان بسیار دیدنی است. همواره میتوان گاومیشهای شناور در آب را دید که به فرمان کودکی دست از آب تنی شسته و در خشکی به دنبالش روانه میشوند. نیزارها، نخلها و زنان روستایی زحمتکشی که پا به پای مردان خود تورهای ماهیگیری را تعمیر میکنند و علاوه بر آن همیشه بافتههای حصیری رنگارنگ زیبایی دارند که میتوان به یادگار از این سرزمین به همراه برد.