سفر ۲۰ نابینای خوزستانی به چغازنبیل + تصاویر

سرپرست معاونت گردشگری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خوزستان از سفر ۲۰ نابینای استان در قالب یک پاراتور تخصصی به محوطه باستانی چغازنیل خبر داد.

به گزارش خورنا و به نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خوزستان، پیمان نبهانی دوشنبه ۲۴ آبان‌ماه ۱۴۰۰ اظهار کرد: دومین پاراتور تخصصی خوزستان با هدف توجه ویژه به معلولان، نهادینه کردن فرهنگ بازدید و مشارکت آنان در فعالیت‌های گردشگری روز گذشته با همکاری و مشارکت شرکت خدمات مسافرت هوائی و گردشگری غزنوی، انجمن صنفی راهمایان گردشگری خوزستان، انجمن نابینایان، آزمایشگاه ژنتیک نوژن، جامعه دندان ‌پزشکان ایران (خوزستان)، مجموعه خانه تاریخی ماپار اهواز، صنایع‌دستی دستوا و شرکت پزشکی آریامدیکال برگزار شد.

وی با بیان این‌که ۲۰ نابینا از شهرهای دزفول، اندیمشک و شوش در این پاراتور شرکت داشتند ادامه داد: از آن‌جا که گروهی از شهروندان به دلیل مشکلات بینایی، کمتر از بقیه افراد امکان حضور در گشت‌های گردشگری را دارند، با درایت مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خوزستان، این برنامه ویژه را برای نابینایان و کم‌بینایان برگزار کردیم.

سرپرست معاونت گردشگری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خوزستان در تشریح گشت یادشده گفت: آغاز گشت، ساعت ۹:۳۰ از دزفول به سمت محوطه باستانی چغازنبیل بود و در ادامه از موزه و محوطه هفت‌تپه نیز بازدید شد.

او افزود: در پایان نیز مسافران این پاراتور برای صرف ناهار به سمت اقامتگاه بوم‌گردی “آوان” عزیمت کردند.

نبهانی گفت: باتوجه به شرایط خاص ناشی از پاندمی کرونا و محدودیت جسمی روشندلان، سعی شد تا این پاراتور را ویژه نابینایان سه شهر دزفول، اندیمشک و شوش اجرا کنیم که قرابت مکانی بیشتری با مقصد گشت داشتند.

او در ادامه با بیان این‌که در چنین گشتی، راهنمایان باید امکان گردش شنیداری، حرکتی و لمسی را برای جامعه هدف خود فراهم کنند افزود: متولیان این نوع گشت که شرکت‌های خدمات مسافرتی هستند، باید بروشورهایی به خط بریل و مولاژی از آثار مورد بازدید آماده کنند تا امکان انتقال اطلاعات لازم درخصوص بناها و اماکن تاریخی را برای نابینایان فرآهم کنند.

سرپرست معاونت گردشگری اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خوزستان عنوان کرد: تداوم تجارب این چنینی و گشت‌های تکمیلی که متعاقباً برگزار خواهد شد، گردشگری را برای افرادی که دارای محدودیت بینایی هستند به یک تجربه لذتبخش تبدیل خواهد کرد؛ البته در برنامه‌های آتی این اداره‌کل، برای هریک از اماکن گردشگری، یک بسته مخصوص که حاوی نسخه‌های صوتی و نوشته‌هایی به خط بریل، اطلاعات تاریخی و مختصات آن مکان است، تهیه و در اختیار گروه‌های بازدیدکننده قرار خواهد گرفت.

او با اشاره به این‌که برنامه این‌گونه گشت‌ها کاملاً متفاوت از سایر گشت‌ها است توضیح داد: «در چنین برنامه‌‎هایی بیان مطلب یه شکل دیگری است و توضیحات به شکل دیگری ارائه می‌شود و برای انتخاب مقصد نیز باید همه شرایط را باتوجه به محدودیت‌های این نوع گردشگران در نظر گرفت و این گشت‌ها باید به گونه‌ای برای نابینایان طراحی و اجرا شوند که این افراد اعتماد به نفس لازم را برای سفر، ماجراجویی‌ و بهره‌مندی از لذت‌های سفر کسب کنند.

نبهانی با تأکید بر این‌که دفاتر و شرکت‌های خدمات مسافرتی نیز ملزم به رعایت برخی نکات در برگزاری چنین گشت‌هایی هستند گفت: هموار‌سازی محیطی برای کاهش محدودیت‌های روشندلان، عدم پرسش از همراه فرد نابینا در زمانی که وی امکان پاسخگویی دارد، برقراری ارتباط دوستانه با نابینایان حتی در هنگام تذکر، خودداری از انجام کارهای شخصی فرد نابینا در زمانی که ایشان توانایی انجام آن را دارد، اطلاع‌رسانی صحیح به نابینا درخصوص حضور و یا عدم حضور راهنما، انتخاب مسیر امن برای گشت، عدم بزرگ‌نمایی محدودیت‌ها و حتی توانایی‌های فرد نابینا، از جمله مواردی است که اجراکنندگان گشت‌های ویژه نابینایان باید آن‌ها را مدنظر قرار دهند.

او خاطرنشان کرد: «فراهم ساختن بستر تفریحی سالم و بی‌دردسر و بازدید از موزه‌ها و اماکن مفرح برای نابینایان و توجه مستمر به آن‌ها، پخش برنامه‌های آموزشی درباره چگونگی تعامل با نابینایان در رسانه‌ها، آموزش برخورد مناسب حرفه‌ای و صحیح و در شأن یک نابینا به مردم، گسترش گشت‌های تخصصی برای این قشر و ملزومات آن، فراهم کردن زمینه توسط انجمن‌ها برای برگزاری پاراتور نابینایان و آموزش تخصصی راهنمایان گشت از جمله اقداماتی هستند که به بهبود شرایط سفر و ایجاد یک خاطره شیرین در ذهن شرکت‌کنندگان در گشت نابینایان کمک می‌کند.

گفتنی است گردشگری نابینایی نوعی از گردشگری تخصصی است که براساس قابلیت‌ها و شرایط ویژه این افراد و با هدف بهینه‌سازی شرایط این گروه در سایت‌های مختلف، اعم از طبیعت‌گردی و فرهنگی، حداکثر سرویس را به آنان ارائه می‌کند. گردشگری نابینایی را Blind Tour نیز می‌نامند که نوعی از پاراتور محسوب می‌شود.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *