پاندومی جهانی کرونا و پاندومی ایرانی ریا؛ هر دو خطرناکند !
رومن رولا: خود را همان که هستید نشان دهید.این بزک تهوع انگیز دورویی و دو پهلویی را از چهره و روی خود بزدایید و با آب فراوان بشویید”.
ویروس کرونا ( corona virus) و نوع نوپدید آن معروف به کوئید ۱۹( Covid 19 ) با قدرت قاهرانه ای که دارد سرتاسر جهان را از هوبی در ووهان چین، قم ایران، میلان ایتالیا، پاریس فرانسه و نیویورک ایالات متحده آمریکا در هم می نوردد و همه عالم را درگیر خود کرده است.در علم پزشکی به بیماری که اکثریت کشورها ی جهان و قاره ها به آن مبتلا شوند ،پاندومی گفته می شود.
سازمان بهداشت جهانی(WHO) و کشورهایی که سیستم های پزشکی پیشرفته ای دارند به منظور پیشگیری و کنترل این بیماری توصیه و روش های مختلفی برای دفاع از شهروندان خود به کار بردند و حتی برخی کشورها جهت مقابله با این ویروس ارتش ها را به میدان آورده و واژه هایی نظیر شکست و پیروزی در برابر این مهمان ناخوانده به کار بردند.
برخی کشورها از جمله کشور ما در وضعیت بحرانی کمبود ماسک، دستکش های یکبارمصرف و مواد ضدعفونی قرار گرفتند.عدم اطلاع رسانی،استرس و ناامنی و بی ثباتی (اندومی) ایجاد کرده که آسیب های ناشی از آن تاثیر خود را در روح و روان مردم گذاشته و خواهد گذاشت.
جامعه پزشکی ایران برای پیشگیری و مهار اپیدمی ویروس کرونا توصیه هایی مبنی بر قرنطینه شهرها و کانون های شیوع این بیماری داشتند اما به هزار دلیل با تکذیب و انکار مواجه و تاکنون عملیاتی نشده و با سرایت به همه استان ها و شهرها پاندومی آن در ایران کامل شده است.
با بررسی پیشینه و دانش پزشکی دنیا در پیشگیری و درمان بیماری های کشنده ای نظیر آبله ،طاعون، سرخک ،مالاریا و…در آینده واکسن و داروی درمان آن تهیه و تولید خواهد شد.
سخن از جایی آغاز می شود همانگونه که پاندومی ویروس کرونا جسم و جان عده ای از ایرانیان و جهانیان را به مخاطره انداخته ؛پاندومی دیگر رفتار دوگانه ریا و تظاهر است در رفتار فردی و جمعی از جمله فرهنگ، سیاست و رفتار اجتماعی ما ایرانیان ریشه دوانده است.
بسیاری از مردم و مسئولان به فراخور شرایط و موقعیتی که دارند این رفتار دوگانه خود را به نمایش می گذارند و چنان پرتکرار و نهادینه شده که یک رفتاری عادی به شمار می آید. با نگاهی به آموزه های دینی ؛ ریا و تظاهر نوعی نفاق و یکی از رذایل اخلاقی و از گناهان کبیره محسوب می شود و از نظر روان شناسان ، افراد ریاکار و متظاهر در درازمدت دچار نوعی افسردگی و پرخاشگری و از نگاه جامعه شناسان در جامعه ای که ریا و تظاهر رایج است “اعتماد” روز به روز نحیف تر و لاغرتر می شود.بی اعتمادی به سکه رایج ملک تبدیل می شود.صداقت همچون گوهری نایاب می شود.دروغ و تملق همه سطوح زندگی افراد ،سیستم ها را در می نوردد.خیانت و جنایت بنیان روابط اجتماعی را بر باد می دهد.برای هر چیزی پنهان کاری وجود دارد و عدم صداقت و صراحت حلقه مفقوده روابط انسانی است که در درازمدت موجب کاهش راندمان و کارایی سیستم هاست.
هم زمان با شیوع اپیدمی ویروس کرونا در ایران ،بخشی از انرژی مسئولان و مدیران کلان کشوری بیش از آنکه صرف آماده سازی برای پیشگیری و درمان شود صرف انکار و پنهان کاری شده است اما ویروس کرونا با قدرت قاهرانه اش همه پرده ها را برانداخت و رخسار ریا و دروغ آشکار شد…اما این بار عده ای دیگر برای سود بیشتر ماسک ها و دستکش ها و…را از دسترس مردم ،بیماران و حتی پزشکان و پرستاران (ماسک داران بی ریا ) احتکار و پنهان کرده تا به بهایی گزاف بفروشند.
سخن پایانی؛
با کمال تاسف باید گفت پاندومی ریا و تظاهر در سطح جامعه ما چنان گسترش پیدا کرده که هر روز میزان بی اعتمادی میان مردم نسبت به هم و میان مردم و مسئولان بیشتر و بیشتر شده و درد سختی خواهد بود که همبستگی و همدلی در میان خلقی که مدعی هستند همدلیم اما در عمل ادعای همدل بودن ما را زیر سوال می برد.
این روزها پزشکان برای پیشگیری و درمان کرونا به همه توصیه می نمایند دست ها را باید شست؛ یاد آور جمله ای از رومن رولا نویسنده مشهور فرانسوی است که می گوید :خود را همان که هستید نشان دهید ،این بزک تهوع انگیز دو رویی و دوپهلویی را از چهره خود بزدایید و با آب فراوان بشویید.
امید است که بتوانیم ویروس کرونا و ریا را از دست و صورت ها بشوییم ؛زیرا هر دو برای جسم و روان آدمی خطرناکند.
بر این باورم ریا خطرناک تر است.
محمد مدرسی
۳فروردین ۹۹-اهواز