ویژگیهای انقلابیگری و انقلابی بودن از دیدگاه امام(ره)و رهبری
امام خمینی در اولین سخنرانی بعد از ورود به ایران در بهشت زهرا در سال ۵۷ در سخنانی فرمودند«ملت ما یک مطلبش این بود که این سلطنت پهلوی از اول که پایه گذاری شد، بر خلاف قوانین بود…» که شاید بتوان این جمله را نقطه آغازین بیان ویژگیهای انقلابی گری نامید تا برخی نااهلان انقلابیبودن را مصادره به مطلوب نکنند.
امام خمینی(ره) در اولین سخنرانی بعد از ورود به ایران در بهشت زهرا در سال ۵۷ در سخنانی فرمودند«ملت ما یک مطلبش این بود که این سلطنت پهلوی از اول که پایه گذاری شد، بر خلاف قوانین بود…» شاید بتوان این جمله را نقطه آغازین بیان ویژگیهای انقلابیگری نامید تا برخی نااهلان انقلابیبودن را مصادره به مطلوب نکنند.
کلید واژه «انقلابی گری» و«انقلابی بودن» از همان روزهای مبارزات انقلابی در بین مردم رواج داشت و با بیانات امام خمینی(ره) در مقاطع و اجتماعهای مختلف در مورد عوامل پیروزی انقلاب اسلامی و به دنبال آن استخراج ویژگیهای شخصیت انقلابی از این بیانات، رنگ و بوی دیگری به خود گرفت تا نااهلان آن روزگار به نام انقلابی گری دایره جذب نظام را تنگتر نکنند؛ تهدیدی که بعضا نظام جمهوری اسلامی را بعد از گذشت ۳۷ سال از پیروزی انقلاب اسلامی تهدید میکند.
بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی در همان روزهای مبارزات مردمی در بهشت زهرا حضور یافتند تا ضمن ادای احترام به شهدای انقلاب، به مردم موضوع غیرقانونی بودن مجلس و دولت منصوب شاه و مفاسد رژیم را با این فرمایشات یادآوری کنند: «ملت ما یک مطلبش این بود که این سلطنت پهلوی از اول که پایهگذاری شد، بر خلاف قوانین بود… بلکه اصل رژیم سلطنتی از اول خلاف قانون و خلاف قواعد عقلی است و خلاف حقوق بشر است» نکتهای که امام خمینی(ره) بعدها در بیاناتشان با تبیین ریشههای اسلامی، این موضع را برای مردم روشن کردند که قانونپذیری از مهمترین معیارهای انقلابی بودن است.
بعد از آن ایام داشتن شخصیت انقلابی و انقلابی بودن در بحبوبه مبارزات انقلابی امری بدیهی برای رسیدن به هدف بود اما در همان سالهای ابتدایی انقلاب ، هرج و مرجهای یکسری از گروههای تندرو، این بیانات امام(ره) را در پی داشت« شما خیال نکنید که حالائی که انقلاب شده پس ما هر کاری دلمان می خواهد بکنیم. ضد انقلابیها جزء شماها میشوند، شما هم نمیشناسید آنها را، تحریک هم میکنند، میریزید میشکنید و یک مملکت را اینطوری نمایش میدهید که اینجا هرج و مرج است، یک مملکت هرج و مرجی است….. آداب اسلامی این است که هر کسی موظف بداند خودش را به اینکه حفظ حدود و ثغور را بکند، نه اینکه هرکس هر کاری، هر کمیتهای دلش میخواهد هر کاری بکند، از او بپرسند چرا، میگوید انقلاب است. هر پاسداری هر کاری دلش میخواهد بکند از او بپرسند، میگوید این انقلاب است. هر جوانی هر کاری میخواهد بکند، بگوید انقلاب است، معنایش این است که اصلاً انقلاب آن هم انقلاب اسلامی هرج و مرج است، انقلاب اسلامی حکومت جنگل است. این غلط است باید موازین داشته باشد … باید موازین داشته باشد نه اینکه هر کسی هر کاری دلش میخواهد بکند و هرکس هر طوری عمل بکند و اسمش هم این است که انقلاب است. انقلاب اسلامی معنایش این است که متحول شده است یک مملکت طاغوتی که هر کس میخواست ظلم بکند، میکرد به اتکال سرنیزه، مبدل شده است به یک مملکت اسلامی که روی موازین اسلامی عمل میشود. موازین اسلامی این است که اگر فرض کنید که یک کسی جرمی کرده است، خودش نمی تواند برود آن جرم را عوض کند»(صحیفه نور، جلد ۱۰ صفحه ۱۳۷)
این بیانات نشاندهنده این است که افراد نباید به بهانه انقلابی بودن قوانین کشور را زیر سوال ببرند، هرکاری میخواهند انجام دهند و در نهایت با همان سنگ محک برخی از افراد را در دادگاه قضاوتشان از دایره نظام و انقلابی بودن خارج کنند. اتفاقی که باز هم نمونههای آن در سالهای اخیر در تعرض به سفارتخانههای انگلیس و عربستان با توجیه رفتار انقلابی انجام گرفت و باعث گلایهمندی مقام معظم رهبری شد.
در کنار این ویژگیها امام(ره) در بیاناتی مولفههای پیروزی انقلاب اسلامی را مورد اشاره قرار میدهند، مولفههایی که میتوان استمرار وجودی آن را در این روزها به نام ویژگیهای انقلابی بودن تعبیر کرد که از جمله آن توکل به خدا، داشتن ایمان قوی و وحدت است. امام خمینی (ره) در این رابطه در دیدار با گروهی از مردم فلسطین، لیبی، عراق و مصر میفرمایند:« ما به قدرت طبیعی بر این مشاکل و بر این مصیبتهایی که وارد شده است فائق نیامده ایم برای اینکه قدرت ما به حسب طبیعتیم قدرت بسیار ناچیزی بود در مقابل قدرتهای بسیار بزرگ مثل قدرت آمریکا و قدت شاه سابق با آن ابزاری که اینها در دست داشتند مابه اینها که غلبه کردیم،ملت ما که در این نهضت پیروز شد این فقط برای اتکال به خدا بود…»(صحیفه نور جلد ۵ ص ۲۶۲)
همچنین بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی در دیدار با جمعی از پاسداران انقلاب اسلامی در باب اهمیت وحدت کلمه میفرمایند:« …برادران من از یاد نبرید این رمز پیروزی را این وحدت کلمهای که در تمام اقشار ایران پیدا شد معجزه بود و کسی نمیتواند این را ایجاد کند …» (صحیفه نور جلد ۵ ص۱۴۱)
یک دیگر از مولفههای انقلابی گری از دیدگاه امام(ره) را می توان ساده زیستی و نفی اشرافیت دانست؛ ایشان در پیامی به مناسبت گشایش دومین دوره مجلس شورای اسلامی تاکید میکنند:« اگر بخواهید بیخوف و هراس در مقابل باطل بایستید و از حق دفاع کنید و ابرقدرتان و سلاحهای پیشرفته آنان و شیاطین و توطئههای آنان در روح شما اثر نگذارد و شما را ازمیدان به در نکند خود را به ساده زیستن عادت دهید و از تعلق قلب به مال و منال و جاه و مقام بپرهیزید…»(صحیفه نور جلد ۱۹ ص۱۱)
همچنین امام(ره) در دیدار با کارکنان صنایع نظامی داشتن باور و اعتماد نفس و نفی خودباختگی از عوامل مهم دیگر در پیروزی انقلاب اسلامی دانستهاند و در مورد آن میفرمایند:« …این پیروزی که شما بدست آوردید برای اینکه باورتان آمده بود که میتوانید باورتان آمده بود که آمریکا نمیتواند به شما تحمیل بکند این باور اسباب این شد که آن کار بزرگ معجزه آسا را شماها انجام دادید ….»(صحیفه نور جلد ۱۴ ص۱۹۴)
اما یکی از مهمترین ویژگیهای یک فردانقلابی را میتوان داشتن روحیه استقلال طلبی و نداشتن وابستگی به قدرتهای خارجی دانست موضوعی که در مصاحبه امام با خبرگزاری رویترز در سال ۵۷ در نوفل لوشاتو به خوبی مشهود است که ایشان میفرمایند:« .. شاه استقلال سیاسی؛ نظامی،فرهنگی و اقتصادی ما را از بین برده است و ایران را در همه ابعاد وابسته به غرب و شرق کرده است…» (صحیفه نور جلد ۳ ص۱۶۴)
همچنین امام در پیامی به طلاب علوم دینی و دانشآموزان و دانشجویان میفرمایند:« در همه حال، شعار ما قطع ایادی اجانب راست و چپ از سر کشور است؛ زیرا رشد و استقلال و آزادی با وجود دخالت اجنبی از هر جنس و مسلک و مکتب، در هر امری از امور کشور، اعم از سیاسی و فرهنگی و اقتصادی و نظامی خواب و خیالی بیش نیست؛ و هر کس در هر مقامی و به هر صورتی اجازۀ دخالت اجانب را در وطن عزیز ما، چه با صراحت و چه به وسیلۀ طرحهایی که لازمهاش ادامۀ تسلط اجنبی یا ایجاد تسلط تازهای باشد بدهد، خائن به اسلام و کشور است، و احتراز از او لازم است؛ زیرا اگر دخالت اجانب خصوصاً امریکا، شوروی، انگلیس وجود داشته باشد، هر رژیمی که روی کار بیاید تنها آلتی خواهد بود برای عقب نگهداشتن ملت و ادامۀ بدبختیها و محرومیتها از یک طرف، و چپاولگریها و قلدریها از طرف دیگر. عوض شدن مهرهها گرچه ممکن است موقتاً اوضاع را بهتر از حال حاضر کند، ولی تأثیری در سرنوشت ما ندارد، زیرا تمام بدبختیها و گرفتاریهای مسلمین از دخالت اجانب در مقدرات آنان است. (صحیفه نور جلد ۲ ص۱۱۳)
مردمی بودن و در خود را از مردم جدانکردن نیز از دیگر مولفه های مورد تاکید امام است که می توان آن را نیز در زمره ویژگی های یک فرد انقلابی دانست امام در این رابطه در دیدار با هیات بحرینی و پاسداران می فرمایند:« امروز روزی است که باید حفظ کنید شما اسلام را، اسلام را باید حفظ کنید. حفظ اسلام به این است که اعمالتان را تعدیل کنید، با مردم رفتار خوب بکنید، برادر باشید با مردم، مردم را اینطور حساب نکنید. رژیمهای سابق مردم را از خودشان جدا میدانستند. آنها در یک طرف بودند، مردم هم در یک طرف بودند. آنها مردم را میکوبیدند، مردم هم آنها را اگر میتوانستند. امروز که مردم جدا نیستند از پاسداران اسلام، حکومت اسلام که از مردم جدا نیست… از همین مردم و از همین جمعیت است شما هم از همین مردمید، از همین جمعیتید، شما کاری نکنید که مردم از شما بترسند، شما کاری بکنید که مردم به شما متوجه بشوند، کاری بکنید که مردم محبت به شما بکنند، پشتیبان شما باشند. اگر مردم پشتبیان یک حکومتی باشند، این حکومت سقوط ندارد، اگر یک ملت پشتیبان یک رژیمی باشند، آن رژیم از بین نخواهد رفت…»(صحیفه نور جلد ۷ ص۲۵۳)
***
بعد از رحلت امام خمینی(ره)، مقام معظم رهبری نیز در مقاطع مختلفی بر لزوم انقلابی بودن تاکید داشتند که از جمله آن بیاناتشان در جمع مسوولان جهاد دانشگاهی در تاریخ ۱۳۸۳/۰۴/۰۱ است که فرمودند: « انقلابی بمانید. روحیه انقلابی یعنی اسیر حدود تحمیلی نشدن؛ قانع به گیرندگی قطرهچکانی نشدن؛ با امید دنبال هدف حرکت کردن، و با انگیزه، با نشاط، با اصرار و پیگیری آن را به دست آوردن. این، انقلاب و حرکت انقلابی است.»
رهبر معظم انقلاب در ایام کارشکنیهای آمریکا در مذاکرات هستهای در دیدار فرماندهان و جمعی از کارکنان نیروی هوائی ارتش جمهوری اسلامی ایران در تاریخ ۱۳۹۱/۱۱/۱۹ با صراحت انقلابی بودن خودشان را مورد اشاره قرار دادند و فرمودند:« من دیپلمات نیستم، من انقلابیام، حرف را صریح و صادقانه میگویم. دیپلمات یک کلمهای را میگوید، معنای دیگری را اراده میکند. ما صریح و صادقانه حرف خودمان را میزنیم؛ ما قاطع و جازم حرف خودمان را میزنیم.»
ایشان همچنین مولفههایی را به عنوان ویژگیهای انقلابیگری مطرح کردند که از جمله آن نیفتادن در دام افراط و تفریط است. رویکردی که این روزها به نام انقلابیگری به دیگران توهین میشود و این توهین با لفظ انقلابیگری توجیه میشود، در مقابل نیز افرادی وجود دارند که در مقابل هر حرکت و تغییری بیتفاوتند و انگار اصلا در این کشور زندگی نمیکنند. رهبر انقلاب در تاریخ ۱۳۸۹/۰۷/۲۹ خطاب به طلاب میفرمایند: «از افراط و تفریط باید پرهیز کرد. جوانهای انقلابی بدانند همانطور که کنارهگیری و سکوت و بیتفاوتی ضربه میزند، زیادهروی هم ضربه میزند؛ مراقب باشید زیادهروی نشود. اگر آن چیزی که گزارش داده شده است که به بعضی از مقدسات حوزه، به بعضی از بزرگان حوزه، به بعضی از مراجع یک وقتی مثلاً اهانتی شده باشد، درست باشد، بدانید این قطعاً انحراف است، این خطاست. اقتضای انقلابیگری اینها نیست. انقلابی باید بصیر باشد، باید بینا باشد، باید پیچیدگیهای شرایط زمانه را درک کند. مسئله اینجور ساده نیست که یکی را رد کنیم، یکی را اثبات کنیم، یکی را قبول کنیم؛ اینجوری نمیشود.»
یکی دیگر از ویژگیهای فرد انقلابی را با عنایت به بیانات مقام معظم رهبری میتوان پرهیز از سیاستزدگی عنوان کرد که ایشان در سالگرد رحلت امام خمینی در ۱۳۹۰/۰۳/۱۴ در حرم امام خمینی (ره) فرمودند :«اگر به اسم انقلابیگری امنیت را از بخشی از مردم سلب کنیم، این هم از مصادیق انحراف از خط امام عزیزمان است. . . اگر عنوان مجرمانهای بر حرکتی منطبق شود، دستگاههای مسئول موظف به پیگیری هستند اما اگر کسی به دنبال براندازی و اجرای دستور دشمن نیست ولی با مذاق و تفکر سیاسی ما مخالف است، نباید عدالت و امنیت را از او سلب و او را زیر پا له کنیم؛ چراکه به فرموده قرآن، مخالفت با یک قوم نباید موجب بیتقوایی و بیعدالتی شود و همه باید در این زمینهها هوشیار و مراقب باشند.»
رهبر معظم انقلاب در دیدار رئیسجمهور و هیأت وزیران ۱۳۹۴/۶/۴ نیز نداشتن ترس را از مولفه های انقلابی بودن دانستند و در تببین آن فرمودند:« باید در هر شرایطی در اتخاذ مواضع انقلابی صراحت داشت و صریح و بدون رودربایستی، در مقابل دشمن مواضع انقلاب و مبانی امام بزرگوار را بدون ترس و خجالت بیان کرد…»
این گزارش تنها گزیدهای از بیانات امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری در مورد ویژگیهای شخصیت یک انقلابی است و طبیعتا انقلابیگری از دیدگاه بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی و رهبر معظم انقلاب مولفهها و دایره گستردهای دارد؛ دایره ای که باید با رجوع به آن به افراد برچسب انقلابی بودن را زد نه آنکه اقشار مختلف و مسوولان را با برچسب نادرست انقلابی نبودن از نظام دور کرد؛ رویکردی که قطعا با منویات امام و رهبری فرسنگها فاصله دارد.
منبع: ایسنا
انتهای پیام/